2022 yılı sonuna kadar otomobil fiyatlarının fabrikadan çıkışına yaklaşık yüzde 25 zam geleceği belirtiliyor. Zam oranının Türkiye’deki son tüketiciye yansımasının daha fazla olması bekleniyor.

Otomobile yüzde 25 zam yolda: Türkiye'deki tüketiciye etkisi daha fazla olacak

Rusya-Ukrayna savaşı ve fabrikalarda üretim maliyetlerinin rekor seviyelere ulaşması mayıs ayı itibariyle otomobillere zam olarak yansıyacak.

Dünya’dan Aysel Yücel'in haberine göre, konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Taşıtlar Satış ve Servis Komitesi Meclis Üyesi Ziya Alp Gülan, zam oranının yüzde 25 olacağını söyledi.

Gülan, otomotiv sektöründeki daralmayı ve fiyat artışlarını İTO’nun nisan ayı meclis toplantısında da gündemine de taşıdı.

Alp Gülan, pazarın son yıllarda gerilediğini hatırlatarak, “Pazar bu yıl da düşmeye devam etti. Mart ayında yüzde 30’luk kayıp yaşadık. Çip krizine bağlı olarak araç bulunurluk sorunu olduğu için talepteki düşüşü çok algılamadık ama başka bir tehlike çıktı karşımıza. Yeni zamlar. Bu sefer bizden kaynaklanmayan sadece dışarıdaki sorunlar edeniyle yüzde 25’e yakın bir zam beklentisi var” diye konuştu.

'ZAM ORANI ARTABİLİR'

Rusya-Ukrayna savaşının gelecek bu zamlarda büyük etkisi olduğunu dile getiren Gülan, “Sadece Rusya-Ukrayna savaşında paladyum madeninin gelmemesi ve zamlanması nedeniyle içten yanmalı motorlarda üretim maliyeti 200 dolar arttı. Diğer yandan enerji maliyetleri yükseldi. Lojistik maliyetleri arttı. Ayrıca, küresel çapta enflasyon artışı yaşanıyor. Tüm bunları topladığımızda maalesef kur artmasa bile yıl sonuna kadar otomobiller Türkiye’ye yüzde 25 zamlı gelecek” ifadelerini kullandı.

Bu sadece otomobillerin fabrikadan çıkıştaki baz maliyetindeki artış. Gülan, Türkiye’deki vergi sistemi ve kura bağlı olarak bu oranın daha artabileceğine dikkat çekti.