Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, otomobillerde ÖTV indiriminin gündemlerinde olmadığını belirterek, "Matrah artırımı ile ilgili çalışıyoruz" dedi.

'Otomobillerde ÖTV indirimi' iddiası: Nebati'den açıklama geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM'de gerçekleşen Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Plan ve Bütçe Komisyonu sonrası Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi hakkında sorulan soruyu yanıtladı.

Motorlu taşıtlardan alınan ÖTV hakkında sorulan bir soruyu yanıtlayan Nebati, “ÖTV indirimi ile ilgili bir çalışma yok. Matrah artırımı ile ilgili çalışıyoruz” dedi.

ENFLASYON AÇIKLAMASI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Nebati, enflasyona yönelik eleştirilere cevap verdi. Nebati, "İçinde bulunduğumuz dönemde en yüksek seviyesine çıkan yıllık enflasyonun, aralık ayından itibaren belirgin bir gerileme kaydedeceğini öngörüyoruz. Son dönemde küresel enerji ve gıda fiyatlarında görülen gevşeme eğiliminin ülkemizdeki fiyatlara olumlu yansımalarına şahit olacağız. Şundan kimsenin şüphesi olmasın ki hükümetlerimiz süresince en önemli önceliğimiz her zaman vatandaşlarımız olmuştur" ifadelerini kullandı.

"TÜİK'E GERÇEKTEN DEĞER VERMELİYİZ"

Nebati, TÜİK'e ilişkin eleştirilere şöyle yanıt verdi:

"Türkiye'deki kurumların her birinin bir değeri vardır. Çok değer verdiğimiz, önem verdiğimiz kurumlarımızın korunması gerektiğine inananlardanım. Elbette şeffaf olunması gerekiyor. Bu şeffaflık çerçevesi içinde yapılan tüm işlem ve eylemlerin belirli standartlar içinde olması lazım. Veri toplamak, derlemek ve kamuoyu ile paylaşmak gerçekten ciddi bir iştir. Enflasyon verisi TÜİK tarafından tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde AB ve dünya genelinde kullanılan uluslararası tanım, kavram ve yöntemlerle hesaplanmaktadır. EUROSTAT başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar bu hesaplamaları sürekli incelemekte ve raporlarında TÜİK'in tüm istatistiklerinin uluslararası kriterlere uygun olduğunu defaatle ifade etmektedir. Bu kriterleri belirleyen ve kriterlere uyumunu denetleyen bir kurum bir şey söylüyor. TÜİK'in ürettiği resmi istatistiklerin, masa başında birkaç kişilik ekiple hiçbir akreditasyonu olmayan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından gerçekçi şekilde hesaplaması mümkün değildir. Böyle bir iddiası varsa ENAG gider EUROSTAT'ta ve ilgili uluslararası kuruluşlarda akredite olur. Olması mümkün değil, yapmayın, TÜİK'e gerçekten değer vermeliyiz, tüm kurumlarımızı koruyup kollamalıyız. TÜİK, 2022 yılı itibarıyla hesaplamalarında her ay Türkiye'nin 81 ilinden, 225 ilçesinden, 27 bin 261 işyeri, 4 bin 274 konuttan, 409 madde, 904 madde çeşidi için yaklaşık 560 bin 392 fiyatı derliyor. Bunu TÜİK yapıyor, bu verilerin derlenmesini birkaç kişilik ekiple değil, tam 2 bin kişilik ekiple gerçekleştiriyor. Bu kuruma gerçekten saygı gösterin. Kurumlarımıza sahip çıkalım."

ENAG'ın kira artışlarını sanki tüm kiracılar her ay ev değiştiriyormuş gibi hesapladığını ve bu artışları olduğundan yüksek gösterdiğini iddia eden Nebati, "Ancak tüm kiracıların her ay ancak yüzde 8'i ev değiştirmekte ve kira artışına maruz kalmaktadır. Zaman içinde enflasyona yansıması gereken kira artışları, ENAG tarafından bir ay içinde ve sonraki aylarda yanlış şekilde üst üste eklenerek hesaplama yapılmaktadır. Yapmayın, etmeyin, eylemeyin. Metodolojisi bilinmeyen, şeffaf olmayan, veri toplama yöntemi belli olmayan hesaplamalara itibar etmek yerine, emeğin, bilimin ve tekniğin gücüyle çalışan uluslararası standart ve denetime tabi olan TÜİK'e güveninizi gösterin" ifadelerini kullandı.

"GÖZLERİMDEKİ IŞILTI ÇOK GÜÇLÜYMÜŞ"

Türkiye ekonomisine güvendiğini ifade eden Nebati, "Anlaşılıyor ki gözlerimdeki ışıltı çok güçlüymüş, çünkü bugün 10-15 milletvekilimiz bundan bahsettiler. Bakan olduğumda muhalefetteki hava şuydu, 'tamam, oldu, oluyor, bitti' havasında... İddia ediyorum, Türkiye'nin en güvenilir insanı Sayın Cumhurbaşkanımız çıkıp manifestoyu açıkladığında çok hızlı bir şekilde etki gösterdi. Türkiye o gün o akşam hiç bir kurum tarafından müdahale edilmeden, Cumhurbaşkanımızın manifestosu ve Türkiye Ekonomi Modeli'nin gücü kendini gösterdi. 20 yıldır efendi olmaya değil hizmet etmeye geldiğimiz için yüzümüzü de güler yüzlü hale getiriyoruz. Dolayısıyla da değerli kardeşlerimizin verdiği ifadeleri kullanmış olayım, toplumla ontolojik uyumsuzluğun giderilmesi noktasında birlikte çalışmakta fayda var. Rahat olun, psikolojik üstünlük bizde, saha bizden yana, işleri toparladık, sizleri seçime kadar çok iyi bir seviyede götüreceğiz." ifadelerini kullandı.

'ÖTV İNDİRİMİ' İDDİASI

AKP'nin aralık ayının ikinci yarısında Meclis'e yeni bir torba yasa taslağı sunacağı, söz konusu taslak içerisinde de ÖTV indirimleri olacağı iddia edilmişti. Otomobilde ÖTV indirimini de kapsayacak tasarı ile birçok üründe indirimler söz konusu olacağı ileri sürülmüştü.