Ford Otosan, Koç Holding’in ‘Ülkem İçin’ projesi kapsamında, Uçan Süpürge ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle, ‘Bal Arıları Mühendis Oluyor’ başlığıyla bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi başlatıyor. 81 ilde 81 okulda kız öğrencilere, ailelerine ve öğretmenlere mühendislik mesleğinin tanıtılacağı projeye Ford Otosan’ın mühendis çalışanları destek verecek

Otomotivde kadın mühendis sayısı artacak

ERSOY YAŞAR ersoy@otosafari.com

24 ay sürecek projenin saha uygulamasında, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalar yapan kadın örgütü Uçan Süpürge’nin toplumsal cinsiyet uzmanları, psikolojik rehberlik ve danışmanlık uzmanları ve Ford Otosan’ın gönüllü mühendisleri yer alacak.

İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Ford bayileri de saha çalışmalarına destek verecek.
Proje boyunca, meslek seçimi hakkında farkındalık yaratılarak kadın ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine vurgu yapılacak ve mühendislik mesleğini seçen kız öğrenci oranını artırmak için eğitimler verilecek. Ford Otosan mühendisleri de rol model olarak mühendislik mesleğini, çalışma koşullarını ve kendi tecrübelerini öğrencilere ve ailelerine aktaracak.
81 ilde, 81 liseye, 8100 kız ve 8100 erkek lise öğrencisine, velileri ve öğretmenlerine ulaşılması hedeflenen çalışmada, 2 yıl boyunca farkındalık eğitimleri verilecek.

Projenin devamında ise sürdürülebilirliğinin sağlanması adına Ford Otosan ve Uçan Süpürge tarafından 5 yıl boyunca ortak bir izleme programı yürütülecek.

Proje sonunda üniversitelerde mühendislik bölümlerini tercih eden kız öğrencilere, Ford Otosan’da staj olanağı da sunulacak.

Daha fazla kadın
Sosyal sorumluluk projesinin paydaşları da fırsat eşitliğinin önemine değinerek projeyle ilgili açıklamalarda bulundular:
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, iş başvurularında kadın mühendis oranının düşük olmasının bu projeyi yaratmak adına itici güç olduğunu belirtti ve ‘Bal Arıları Mühendis Oluyor’ projesinin, eğitim alanında ve meslek seçiminde toplumsal cinsiyet kalıplarından kaynaklanan önyargıları yıkmak; kadın ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine dikkat çekmek amacıyla başlatıldığını söyledi.

Ford Otosan İnsan Kaynakları Direktörü Nursel Ölmez Ateş, Ford Otosan’ın ofislerinde 683 ve üretimde 700 kadın çalışanıyla sanayide en fazla kadın istihdam eden şirket olmaktan gurur duyduğunu söyledi ve bu projeyle birlikte, mühendislik mesleğini seçen kız öğrenci oranını ve kadın mühendislerin görünürlüğünü artıracağımıza inandıklarını vurguladı.

Ayrımcılığa neden oluyor
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selen Doğan ise toplumsal yargılardan kaynaklanan ve ülkemizde hemen her alanda kendini gösteren toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin meslek seçimi ve çalışma yaşamında da kadınların ayrımcılığa maruz kalmasına neden olduğunu söyledi.

Bu ayrımcılığın en çok yaşandığı alanlardan birinin de, mühendislerin istihdam edildiği sektörler olduğunu belirten Doğan, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin tümünde olduğu gibi, çalışma yaşamında da eşit hakların ancak kalıpların ve önyargıların ortadan kaldırılması ile mümkün olacağına inandıklarını vurguladı.
Projenin paydaşlarından biri olarak, Milli Eğitim Bakanlığı Grup Başkanı İsmail Demir de, kız çocuklarına meslek seçimlerinde rehberlik edecek, yol gösterecek projenin önemine değindi.

YÖK’ün 2015 istatistikleri
Mühendislik fakültelerinde öğrenim gören erkek öğrenci sayısı 182.023, kız öğrenci sayısı ise 72.347

Gıda işleme alanında erkek öğrenci sayısı 5.602, kız öğrenci sayısı 13.112

Elektronik ve otomasyon alanında erkek öğrenci sayısı 80.969, kız öğrenci sayısı 24.226