Otur! 4,5’tan 5

Mayıstı ağustostu derken 4G ihalesi bu kez ertelenmedi, iptal edildi! Klasik ‘kafamda deli sorular’ ruh haliyle oturdum yazımı yazmaya. Bu ihale Cumhurbaşkanı’nın ‘4G çöp, biz 5G olmalıyız’ dedikten sonra ertelendiğinde açıkcası iptal edileceğini pek düşünmemiştim. “Seçimler hele bir olsun, kafamız rahat rahat şu ihaleyi yapar 2,5 milyar avroyu nasıl değerlendireceğimize bakarız” düşüncesiyle ertelendiğini düşünmüştüm. Şimdi hesapta bir şaşma olunca ve belirsizlik hali hâlâ devam ederken ‘Bu ihaleyi yapmak olmaz pek tabii!’ dediklerini düşünüyorum. Erken seçime gidileceği gün gibi ortada olan memleketimizde, ki bu kadar bariz olmasına rağmen birtakım çabalar ile koalisyon yapılacakmış gibi usulen çabalama dönemi geçiriyoruz. Bir tek biz mi bunu görebiliyoruz onu da anlamış değilim. Sonuçta yeni seçim dönemi, mitingler, kampanyalar vs teknoloji ile çok alakalı siyasilerimizin işleri çok anlayacağınız. Beklemeye devam.

NE OLMALIYDI?

Hatırlarsanız 3G’ye geçişimiz de geç olmuştu. 1998’de Japonya’da, 2002’de ABD’de, 2003’ten itibaren de Avrupa’da kullanılmaya başlanan bu geniş bant internet hizmetini biz Avrupa’dan 6 yıl sonra 2009’da kullanmaya başlamıştık. İhale şartnamesi ve neleri kapsadığına burada çok yer veremiyorum ama konuyla ilgili internette bir araştırma yaptığınızda devletin ihaleyi alanlara nasıl bir yetkilendirme verdiğini görebilirsiniz. Gerekirse o konulara da burada gireriz. Şimdi lafı nereye getireceğim, 2009’da bilin bakalım hangi siyasiler başımızdaydı? Evet o ihale de AKP iktidarı döneminde yapılmış ve 6 yıl geçmesine rağmen kimse sesini çıkartmamış biz çöp teknoloji 3G ile tanışmıştık. Madem çöpe bu kadar karşıyız, madem biz daha iyisini yapabiliyoruz neden 2009’da kimsenin gıkı çıkmadı? Niye kimse “Efenim böyle böyle....” diye Başbakan’a, Cumhurbaşkanı’na gerekli bilgilendirmeyi yapmadı ya da o zamanın başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanımız Elektronik Mühendisliği yüksek lisansı yaptı da bizim mi haberimiz olmadı. 4G’nin çöp olduğu 5G’nin kullanılması gerektiğini çok net bir şekilde söylemesi bunu gösteriyor.

Şimdi konu şu bu işte bir yerlerde para var, tam yerini bulamıyorlar ama daha çok daha çok paraya ihale yapılmalı, üstelik iktidarda biz varken bu olmalı kafası ile iş yapılıyor. Kimse kusura bakmasın benim bu işten anladığım o. İşin içerisinde iyi niyet olsaydı bu ihale kesinlikle mayıs ayında yapılır ve en geç 2016 ilk çeyreğinde 4,5G internet alt yapısını kullanıyor olurduk. Dikkatinizi çekerim 4,5G dedim! Nedeni çok basit; Operatörlerimiz kuracakları hatta kurdukları altyapıyı tıpkı 3G döneminde olduğu gibi en yeni teknolojiye ve en üst performansa göre planladılar. Yani Avrupa’da halen kullanılan 4G’den daha kaliteli ve performanslı bir internet altyapımız olacak. Gidenler bilir bizim 3G alt yapımız onların 3G altyapısından oldukça yüksek bir performansa sahip. Nedeni onlardan çok daha iyi bir altyapıya sahip olmamız. 4G’de de aynısı olacaktı. Daha önceki bir yazımda da bahsetmiştim. Güney Kore 2017’de 5G’ye geçmeyi ‘planlıyor’, Samsung 2020’de ilk 5G destekli telefonunu üreteceğini düşünüyor. Biz 5G ile ilgili AR-GE merkezini kurup onların önüne geçebileceğimizi düşünüyoruz. Gerçekten sinirlerim bozulduğu için gülüyorum. Yerli telefon, uçak, araba zırvaları karın doyurmuyor. Bunları yapabilmek için öncesinde atılması gereken adımlar olduğu neden kimse tarafından görülmüyor ve dile getirilmiyor anlamış değilim. Ben de ülkemi seviyorum, ben de yerli ürünler kullanmayı tabii ki tercih ederim. Bu şuna benziyor; “Ben okumaya karar verdim ama zamanım çok az o yüzden direkt üniversiteye 4. sınıftan başlayayım, acelem var da biraz” demek gibi bir şey! Hep söyledim, biz daha çip üretemiyoruz. Ürettiğimiz telefonun içerisindeki çip yabancı olunca yerli mi yapmış olacağız? Uçak yapıyoruz içindeki en kritik parçaların hepsi ithal, araba yapıyoruz kritik parçalar ithal! E olmuyor tabii! Yemeyin bizi!

YAZDIKLARIMIN SAĞLAMASI

Gelelim sıcak gelişmeye, bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanımız Çin ziyaretinde. Bayram değil seyran değil neden gitti derken az önce gelen basın bülteni ile sebebini anlamış olduk.

Turkcell ve Huawei 5G ile ilgili ileri düzey araştırma ve geliştirmeye yönelik işbirliği anlaşması imzalamışlar. Kesinlikle doğru adım, kesinlikle olması gereken bir anlaşma. Bu anlaşma yukarıda yazdıklarımın sağlaması niteliğinde. Yapılabilseydi böyle bir anlaşmayı Turkcell ile yerli teknoloji şirketi yapardı. Bu şimdilik imkânsız olduğu için, bu konuda dünya çapında gücünü ispatlamış Huawei ile birlikte olmak Turkcell’e çok şey kazandıracaktır. Kaliteli sonuçlar çıkacağı kesin.