Oturarak konser izlemelerin en iyisi

Instagram konserleri hakkındaki görüşlerimi az çok biliyorsunuz. Uygulama özelliği olarak telefona veya tablete muhtacız. Laptop’ta da açamıyoruz. Tek yöntem iPhone ekranını Apple TV vasıtasıyla televizyona yansıtmak olsa da herkeste böyle bir imkân yok.


Instagram canlı yayınları kısa vadede ve çok hızlı karşılık alabildiğiniz bir yayın mantığı. Büyük bir kitlenin de elinde sürekli açık olan bir uygulamada konser vermek elbette başarı odaklı. Fakat YouTube’da konser kaydı yüklemek daha uzun vadede marka tanınırlığı yaratacak bir durum. Markaların unutmaması gereken bir kitle farkı var. Instagram’da takipçiniz YouTube’da ise askerleriniz olur. Instagram’da story’den story’ye yayından yayına gezen bir kitle varken YouTube’da konser açan o konseri uzun süre izler. Kitle farklı. YouTube devamlılık isteyen bir maraton koşusudur. Patlayıcı güç önemlidir ama 100 metre koşusu YouTube’da işe yaramaz.

oturarak-konser-izlemelerin-en-iyisi-866004-1.

Gelelim uzun zamandır takip ettiğim Jam Session etkinliğine. Uzun zamandır keyifle canlı canlı izlediğim Jam Session geçen yıl zorunlu olarak dijitale döndü. 'The Irish Spirit' adlı kanalları harika içerik sunuyor şimdilik. Etkinliği salgına kadar her yıl canlı canlı takip ettim. Bu yılki performansları YouTube kanalına yüklediler ve bence harika oldu. Geçen akşam büyük ekranda Büyük Ev Ablukada, Lara Di Lara, İnsanlar ve Barış Demirel ft. Da Poet performanslarını izledim. Dışarıda elimde içkimle konser izleyemiyorsam eğer, böylesi ona en yakını diyebilirim.

Bu yılki Jam Session kadrosuna dönecek olursak… Barış Demirel ft. Da Poet, Büyük Ev Ablukada, Can Güngör, İnsanlar, Keus, Lalalar, Lara Di Lara, Nilipek, Birkan Nasuhoğlu, Nova Norda Can Ozan ve Sedef Sebüktekin’den oluşan 'Evde' projesi mini festivalin kadrosu. Bence bu yıla kadar bir araya getirilmiş en iyi The Jam Session kadrosu bu. Konserler, Bina, Salon İKSV, Blok Mekan Efendi, Hunhar ve Kulp gibi gitmeyi özlediğimiz bazı mekânlarda gerçekleştirilmiş. Etkinliğin harika afişini tasarlayan isimse illüstratör Can Dağlı. Kanalda tüm konserleri bir arada görebilirsiniz. Bu işin bir maraton olduğunu söylemiştim. The Irish Spirit, YouTube’da güncelliğini koruyup gençlere yönelik iyi bir müzik içeriği koymak istiyorsa arayı açmadan yıl içine yayarak sürekli içerikler üreterek devam etmeyi düşünebilir. Memlekette çok uzun zamandır kaliteli müzik içeriği üreten kanal yok. Buradaki boşluğu doğru içerikle birleştiren 3 adım öne geçer.

***

oturarak-konser-izlemelerin-en-iyisi-866008-1.

Hâkimiyeti zor ama kontrollü

Birkaç haftadır Alp Ersönmez ve Çağrı Sertel’in yeni üretimlerini sürekli dinliyorum. Böyle müzisyenlerle aynı zaman diliminde aynı coğrafyada yaşıyor olmanın verdiği bir gurur var. İnanılmaz yetenekliler ve üretmeye devam ediyorlar ama tek ama topluluk halinde. 23 Nisan’da Lycia Records / Space Goats etiketiyle yayınlanacak MadenÖktemErsönmez kaydı ‘No Mad’i çıkmadan önce dinleme fırsatım oldu. ‘No Mad’, çığlık çığlığa efektli gitarlar, dıştan yanmalı bir buharlı treni iten bas yürüyüşü ve yer yer sakin yer yer deliren davullar. Hepsi devasa bir sonik yapıyı oluşturuyor. Şarkıdan inanılmaz bir Ozric Tentacles grubunun atmosferini yakaladım ve bu çok hoşuma gitti. Yarı akıllı yarı deli, kısmen kontrolden çıkacakmış havası veren gitar efektleri, onu yerinde sabitlemeye çalışan bas yürüyüşüyle yeri geldiğinde şarkının yükselip patlamasına yardımcı davullar… Şarkı, herkesin farklı anlamlar çıkaracağı başka fikirlere ışınlanabileceği şahane bir enstrümantal hikâyeyi anlatıyor. Memlekette böyle cesur, dizginlenemez fusion, progresif müzik üretimlerine gerçekten ihtiyacımız var. Üstünde çalıştıkları albümleri yayınlandığında bu ihtiyacımız biraz daha azalacaktır.

oturarak-konser-izlemelerin-en-iyisi-866009-1.