Diyarbakır’da öldürülen gazeteci yazar Musa Anter cinayeti 30’uncu yılına yaklaşırken aile, cinayetin zaman aşımına uğramasından endişe duyuyor.

Otuz senedir yaralıyız

Namık ALKAN

Diyarbakır’ın Seyrantepe Mahallesi’nde kurşunlanarak öldürülen gazeteci yazar Musa Anter’in davası faillerinin bilinmesine rağmen 30 yıldır sonuçlandırılamadı. 20 Eylül 1992 tarihinde, Kültür ve Sanat Festivali’ne katılmak üzere geldiği Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Anter’in davası 2013 yılında “JİTEM Ana Davası” ile birleştirildi. Davanın 32’nci son duruşması 24 Kasım 2021’de Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülürken, dava 23 Mart 2023 tarihine ertelendi. Anter ailesi davanın zaman aşımına uğramasından endişe duyuyor.


TÜM PİSLİKLERİ ORTAYA ÇIKACAK

Musa Anter’in kızı Rahşan Anter, bugüne kadar davanın sonuçlanmamasının kendilerini yaraladığını belirterek, “Davanın sonuçlanmaması bizi yaralıyor. Biz otuz senedir yaralı yaralı yaşıyoruz. Otuz senedir yaralıyız. Biz babamızı kimin öldürdüğünü biliyoruz. Fakat babamdan önce ve babamdan sonra yok edilmiş insanlarımız var. Babamınki çözülürse bunlarda çözülecektir” dedi. Davanın kapanması için herkesin numara yaptığını kaydeden Anter, şunları söyledi: “Ama biz bu davayı unutturmayacağız. Yalnız babam söz konusu değil. Bir sürü kardeşlerimizin, babalarımızın davası bu aynı zamanda. Babam bir semboldü. Davanın üzeri kapatılmak isteniyor. Mehmet Ağar, ‘bir tuğla çekersek duvar yıkılır’ dedi. Duvarı yıkacak bir yetkiye ihtiyacımız var. Biz Anter ailesi olarak bu davayı sonuna kadar götüreceğiz. Bu dava çözülürse JİTEM’in bütün pislikleri ortaya çıkacak. Çok acı çekiyoruz.”

ZAMAN AŞIMINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ise Musa Anter dosyanın JİTEM dosyasından ayrılması gerektiğini ifade etti. JİTEM dava dosyası ile Musa Anter dosyasının farklı olduğunu anlatan Anter, “Bizim bütün çabamız davayı gündemde tutmak. Zaman aşımına karşı önümüzdeki süreçte daha aktif bir rol oynamaya başlayacağız. Avrupa Parlamentosu (AP) ve ABD’ye gideceğiz. Parlamenterlerle görüşmeler yapacağız” dedi.

Anter, şu bilgileri verdi: “Vurulduğu andan itibaren babamın dosyasını takip ediyorum. Davanın peşini hiç bırakmadık. Türkiye’yi AHİM’de mahkûm da ettirdik. Türkiye suçlu bulundu.

Barış sürecinde her şey normalleşmeyi girerken Musa Anter dosyası da tekrar raflardan indirildi. Biz bu esnada yeni tanıklar bulduk. Mehmet Eymür, Veli Küçük, Kutlu Savaş geldi ve dinlendi. Olumlu bir gidiş vardı. Bir umut doğmuştu. Ama Türkiye’de her şey birden bire değişince, dengeler değişince mahkeme süreci de başka bir boyut aldı.”

Dicle Anter, ayrıca Musa Anter davasında kin gütmediklerini ve bu davanın bütün faili meçhul cinayetlerin açığa çıkmasına misal olmasını istediklerini de kaydetti.