‘ÖTV indirimi ikinci el fiyatlarını olumsuz etkiledi’

Mevcut koşullar nedeniyle müşterilerinin iş süreçlerini ekonomik bir şekilde gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyleyen Vural Ak, “Kiralama ve satın alma açısından baktığımızda, şirketlerin ekonomik iş modellerine döndüklerini görüyoruz. 100 adet otomobil kiralayan firma artık 60 adetle işini görmeye çalışıyor. Adet bazında sektörde küçülme var. Şirketler 1-2 sınıf aşağıda, daha ekonomik otomobillere yöneliyor. Uzun zamandır üst sınıf lüks otomobil kiralamayı soran yok. Şu dönem en ekonomik araçlar soruluyor ve ekonomik otomobil yetiştirmekte zorlanıyoruz. Bu talebin bir süre daha böyle gideceğini düşünüyoruz” dedi.

ÖTV indiriminin filo kiralama sektörüne direkt etki etmediğini belirten Ak şunları söyledi; “Filo kiralama sektörü temmuz ayından bu yana çok durgun. Bankaların kredi vermekteki isteksizliği finansman ayağını ortadan kaldırdı. Dolayısıyla filo kiralama şirketleri araç satın alamıyor. Araç satın alamadığı için de toplamdaki araç satışları önemli oranda düşüş gösterdi.

Filo satışlarının azalması sonucunda kendi öz sermayemize yöneldik. Ama tabi bu bütün pazarın da tamamını dolduracak kadar büyük bir adet değil. ÖTV indiriminin, bankaların filo sektörüne kredi vermedeki zorlukları nedeniyle, araç fiyatları ucuzlasa da, toplam otomotiv pazarına kayda değer etkisi olmadı.”

Son dönemde firmaların filo kiralama yerine satın almaya yöneldikleri konusuna da açıklık getiren Vural Ak şöyle konuştu;

“Bazı filo kiralama şirketleri maalesef sektörden çekildiler. Bu nedenle sektörde talebi karşılamak adına bir boşluk oluştu. Araç kiralamak isteyen şirketler, kendi öz sermayelerini kullanmak zorunda kaldılar. Bu çok büyük adetlerde değil. Şu anda böyle olması gayet normal. Filo kiralamaya hâlâ ciddi bir talep var. Çünkü bu yöntem, satın almaya göre daha avantajlı.”

Ak, “Bankalar son iki haftadır piyasaya yeniden kredi vermeye başladılar. Bu olumlu ve güzel bir gelişme” dedi.
ÖTV indiriminden dolayı bazı markaların stoklarını erittiğini, ama bunların ağırlıklı olarak uygun fiyatlı araçlara etki ettiğini belirten Vural Ak, “Bunun olumlu yönü mevcut stokların erimesi olurken, olumsuz yönü ise 2. el fiyatlarının düşmesi oldu. Böylelikle filo kiralama sektörünün satması gereken 2. el araçlar ve vatandaşın elinde bulunan 23 milyon aracın değeri de düşmüş oldu” dedi.