Sıfır araçlara yapılan ÖTV zammı lüks araç satışlarında iptallere neden oldu. İptallerin ardından ikinci el araç piyasasındaki fiyatlar, bir haftada yüzde 8 oranında arttı.

ÖTV zammı ikinci el fiyatlarını yükseltti: Bir haftada yüzde 8 arttı

Yeni ÖTV zammının ardından lüks araçlardaki sipariş iptalleri yüzde 50'ye yaklaştı. Azalan talep sonrası lüks ithal markalar yurt dışı fabrikalarına verdikleri siparişleri geri geçmeye başladı. Lüks pazarında yıl sonunda büyük daralma beklenirken, tüketicinin ikinci ele yöneldiği belirtiliyor. İkinci el araçların fiyatı talep artışı nedeniyle bir haftada yüzde 8 oranında arttı.

Dünya'dan Aysel Yücel'in haberine göre Kur farkı ve ÖTV artışı 2. el fiyatlarını ortalama yüzde 8 artırdı. Otomotiv veri analiz şirketi Cardata CEO’su Hüsamettin Yalçın, “İkinci elde fiyatlar zaten sürekli yükseliyordu. ÖTV artışı psikolojik olarak bunu tetikledi. Talep ikinci ele yöneldiği için fiyatlar eylül ayında ortalama yüzde 8 arttı" dedi.

NE OLMUŞTU?

Geçen hafta ÖTV matrah ve oranlarında yeni düzenleme yapılmış, Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle birlikte ÖTV'de yeni oranlar belirlenmişti. 1600 cc motor hacminin altındaki otomobillerde vergi matrahında alt sınır 70 bin liradan 85 bin liraya yükselirken, 1600 cc üzerindeki araçların ÖTV oranı artırılmıştı. 1600-2000 cm³ arası silindir hacmi olan ve matrahı 170 bin TL'ye kadar olan araçlarda yüzde 130 ÖTV, 1600-2000 cm³ arası silindir hacmi olan ve matrahı 170 bin TL üzeri olan araçlarda yüzde 150 ÖTV alınıyor. 2000 cm³ üstü silindir hacmi olan ve matrah sınırı olmayan araçlarda ise ÖTV yüzde 220’ye çıkarılmıştı.