Dersim Ovacık’ın bir bölümünü su altında bırakacak plan yargı kararlarına rağmen onaylandı. Planlanan, Konaktepe Barajı su tutarsa ‘komünist ilçe’ Ovacık sular altında kalacak

Ovacık ilçesi su altında kalabilir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli Çevre Düzeni Planı, Dersim’in Ovacık ilçesinin bir bölümünün Konaktepe Barajı suları altında kalmasını öngörüyor. Danıştay’ın proje ile ilgili “ÇED yapmadan plan yapılamaz” diyen iki ayrı kararına rağmen onaylanan projenin hayata geçmesi durumunda Ovacık taşınmak zorunda kalacak. Dersim Barosu Başkanı Av. Barış Yıldırım bu kararın hukuken yok hükmünde olduğu görüşünde.

Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı Değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. 2040 yılını hedef alarak hazırlandığı belirtilen planın sürdürülebilir kalkınma perspektifini taşıdığı dile getiriliyor. Bunun için “doğal, tarih ve kültürel kaynakların rasyonel kullanımı” vurgusu öne çıkarılırken, “bölgenin ekolojik dengesinin korunması, konut, tarım, sanayi, turizm gibi arazi kullanım kararlarının düzenli ve dengeli gelişiminin sağlanması” gibi unsurların gözetildiği iddia ediliyor.

Baraj su tutarsa Ovacık taşınacak!

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre Munzur Vadisi’nde yapımı planlanan baraj ve HES’lerle ilgili öngörülerin de yer aldığı planda Ovacık ile ilgili şu cümleler yer alıyor: “Munzur Vadisi Milli Parkı içerisinde yapılması söz konusu olan Konaktepe Baraj Gölü’nün Ovacık yerleşimine olası etkileri göz önüne alınmış ve söz konusu barajın uygulamaya geçmesi ile baraj altında kalacak yerleşimler için ilgili kamu kurum ve kuruluşlardan alınacak görüşler doğrultusunda, yeni yerleşim alanına taşınması durumunda mevcut plan ve eşikler göz önünde bulundurularak, Ovacık yerleşimine ait 2040 yılı için gelişme alanı 51 ha olarak belirlenmiştir.”

Yargı kararına takmıyorlar

Planın 2012’den bu yana gündemde olduğunu belirten Av.Yıldırım, Konaktepe Barajı ile ilgili plan yapılmasının hukuken olanaksız olduğunu söyledi. Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES 1 ve HES 2 projelerine ilişkin 22 Mart 2010 tarihinde dava açtıklarını aktaran Yıldırım, Danıştay 13. Dairesinin de projeye ilişkin iptal kararı verdiğini ve kararın kesinleştiğini belirtti.

Danıştay ‘ÇED’siz yapılamaz’ dedi

Danıştay’ın iki ayrı dosyasında verilmiş iki ayrı kararın söz konusu olduğuna vurgu yapan Yıldırım; “Bu bakımdan Çevre Düzeni Planı yapılması hukuken mümkün değil. Yani Konaktepe Barajına ilişkin plan yapılmasının hukuk karşısında bir geçerliliği yok, hükümsüzdür” dedi.