Dersim Ovacık’ta yıllardır köylülerin ortak olarak kullandığı mera arazi özel şirkete verildi. Ovacıklılar tepkili; Toprakların satılmasını kabul etmeyeceğiz

Ovacık'ta toprakların satılarak yağmalanması kabul edilemez

Derviş Cemal

Dersim’e yönelik talan projelerine her gün bir yenisi ekleniyor. Barajlar, HES, kamulaştırma, maden ocakları, dere ıslahı, Munzur Gözeleri Peyzaj Projesi, Halvori gözelerinin ticarileştirilmesi derken şimdi de yıllardır köylülerin mera alanı olarak kullandığı araziler şirketlere peşkeş çekilmeye başlandı.

Son olarak Ovacık ilçesinde Köseler köyü sınırları içerisinde bulunan 508 ve 510 parsel numaralı 2 milyon 297 bin 700 metrekarelik alan irtifak hakkı verilmek suretiyle Koçmercan isimli şirkete 49 yıllığına tahsis edildi.

ovacik-ta-topraklarin-satilarak-yagmalanmasi-kabul-edilemez-733256-1.

Söz konusu tahsis üç köyü ve ilçe merkezindeki üreticileri etkilerken yıllarca olumsuz koşullarda yaşadıkları yerleri terketmeden üretim yapan ilçenin en büyük tarım ve hayvancılık nüfusuna sahip köylerini de derinden etkiliyor. Köylülerin özel mülkiyetlerine giden yol güzergahı dahi kapatılırken mera olarak kullanılan bu alanlar şirkete tahsisiyle hayvancılık da yapılamaz hale getiriliyor.

Arazilerinin satılmasına tepki gösteren köylüler tahsisin iptal edilmesi içim imza kampanyası başlatırken kitle örgütleri de arazi satışının geri alınmasını istedi.

ARAZİLERİN SATIŞI KABUL EDİLEMEZ

Munzur Koruma Kurulu yaptığı açıklamada “Ovacık’ta hazine arazilerinin, yatırım teşvik kapsamında, yerel halkın, sivil toplum örgütlerinin ve yerel idarecilerin onayı ve izni alınmaksızın sirketlere, büyük teşvikler de verilerek, yangından mal kaçırırcasına altın tepsi içinde sunulmaktadır. Bölgemize dönük bu politikanın temel hedefi, geçimlerinin tamamına yakınını küçük aile çiftçiliği ile sağlayan Ovacık halkının toplumsal yapısıdır. Ovacık ülkeye örnek olan bir model ile örgütlendiği kooperatifler aracılığıyla sağlıklı ve güvenli gıda üretip bunu kentlere ulaşmasını sağlamaktadır. Bu arazi tahsisi köylerinde tarım/hayvancılık ile geçinenlere darbe vurarak, Ovacık çiftçisi toprağını terk etmek zorunda kalacak ve zaten yaşanmış olan asimilasyona maruz kalmaya devam edecektir” denildi.

ovacik-ta-topraklarin-satilarak-yagmalanmasi-kabul-edilemez-733257-1.HİÇ BİR FAALİYETİNİZE İZİN VERMEYECEĞİZ

Kirlenmemiş̧ topraklarımızın elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz” denilen açıklamada şöyle denildi:

“Topraklarımızda gıda egemenliğimizin elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. Munzur Koruma Kurulu olarak bu arazilerin şirketlerin tekeline bırakılmaması, topraksız köylüye ya da kuruluş çalışmaları sürdürülen kalkınma ve üretim kooperatiflerine tahsis edilerek, bu toprakların gerçek sahipleri olan yerel halkın kullanımına aktarılmasını talep ediyoruz. Son sözümüz de tahsisi alan sirketedir. Bin yıllardır ürettiğimiz ve bizi var eden bu topraklarda hiçbir faaliyetinize izin vermeyeceğimizi buradan ilan ediyoruz.”

ŞİRKETLERE DEĞİL ÜRETİCİLERE VERİLSİN

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de arazilerin özel şirkete verilmesine tepki gösterdi. Sarıgül yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Son zamanlarda dünya genelinde yaşanan salgın hastalıklar da dikkate alındığında, halkımızın üretime daha fazla dahil olmasına ve sağlıklı gıda ulaşımına yönelik hamleler yapılması gerekirken yüzlerce üreticiyi olumsuz etkileyecek bu çalışmanın derhal durdurulması gerekiyor. Üreticilerimize, üretimde kalmak adına yerleşim yeri dışında ahırlarını yapacak ve yem bitkilerin üretecek küçük çaplı toprakların bile tahsisi yapılmıyorken binlerce dönümlük arazilerin tekelleştirilmesi haksızlıktır. Adil değildir. Söz konusu tahsis işleminin durdurularak, bu arazilerin belediyemiz ilçemizde bulunan kooperatifler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının iş birliği ile üreticilerimizin tamamının faydalandıracağı alanlar olarak gündeme alınmasını yetkililerden talep etmekteyiz.”