Toplam 5 okuldan 3’ü yüz yüze eğitimin başlamasının ardından tadilata alınan Ovacık’ta öğrenciler riskli ve yıkım kararı bulunan başka okullara gönderildi. Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül bu duruma isyan etti.

Ovacık’taki 5 okuldan 3’ü tadilatta

Seda BALMUMCU

Okulların 6 Eylül’de açılmasıyla birlikte Dersim’in Ovacık ilçesindeki toplam 5 okuldan 3’ünde tadilat başladı. Şehit Hakim Onur Alan İlkokulu, Mareşal Fevzi Çakmak Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Yeşilyazı Hoca Ahmet Yesevi Yatılı Bölge Ortaokulu’nda başlayan tadilatlar nedeniyle öğrenciler başka okullara ya da spor salonlarında eğitim görüyor. Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün anlattıklarına göre öğrencilerin gönderildiği iki okul da riskli.

İnşaatına pazar günü başlandığı belirtilen Şehit Hakim Onur Alan İlkokulu öğrencileri, Şehit Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun Ortaokulu’na gönderildi. Ancak Belediye Başkanı Sarıgül, Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun Ortaokulu hakkında yıkım kararı olduğunu söyledi. Mareşal Fevzi Çakmak Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde de tadilatın başladığını ifade eden Sarıgül, bu okulun öğrencilerinin ise Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim görmeye devam ettiğini aktardı. Ancak, Halk Eğitim Merkezi hakkında da yıkım kararı var.

Yeşilyazı Hoca Ahmet Yesevi Yatılı Bölge Ortaokulu’nda da tadilat yapıldığını ifade eden Sarıgül, binanın riskli yapı olduğunu ancak eğitimin okulun spor salonunda devam ettiğini dile getirdi. Olayın velilerin servis istemek için kendisine ulaştığında öğrendiğini söyleyen Sarıgül, okul yöneticileriyle görüştüğünü aktardı. Okul yöneticilerinin kendisine tadilatların 45 günde biteceğini iddia ettiğini ifade eden Sarıgül, şöyle konuştu: “Murat Uzun Ortaokulu yeterli mi diye sorduğumda ortaokulda da yıkım kararı olduğunu söylediler. Çocuklar bir buçuk ay zorluk çeksin bu riski ortadan kaldıralım diyorsunuz ama ölüm saçan bir yere çocukları gönderiyorsunuz. Neden 2 senedir yapmadıklarını sorduğumda da ‘İhaleler ancak bitti’ dediler. 2 işçi küçük küçük çalışıyorlar. Biz belediyeyiz. Kamunun hiçbir işinde bize haber vermiyorlar.”

“Eğitim öğretimin bu kadar yüksek olduğu bir yerde eğitim yerle bir edildi” diyen Sarıgül, okulların yeni açıldığı günlerde tadilata başlandığına dikkat çekti.

ovacik-taki-5-okuldan-3-u-tadilatta-919879-1.

EĞİTİM-ÖĞRETİM KAOSLA BAŞLADI

Eğitim Sen Şubesi de okulların yüz yüze eğitim başlamasından sonra tadilata alınmasına tepki gösterdi. “İlkadım bölgesindeki okullar bölgesi olarak bilinen ve çok sayıda okulun yer aldığı bölgedeki Ticaret Lisesi’nin Piri Reis Lisesine, Şehit İlhan Hamlı MTAL’nin TOBB İlyas Kılıç MTAL’ye taşınmaları kararlaştırılmış ve bu okullar iki öğretime geçmiştir” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Okulların kapalı olduğu geçtiğimiz 2 yılda yapılmayan bu işlemlerin okulların açılmasına denk getirilmesi çok manidardır. Ayrıca tadilat süreleri noktasındaki belirsizlik ve uzunluk bu okullardaki öğrenci sayılarının daha da azalmasına neden olacaktır. Bu okullarda çalışan eğitim emekçilerinin de norm fazlası konumuna düşeceği ve ayrı bir mağduriyet de yaşanacağı kaçınılmazdır.”