Eskişehir’deki termik santrallara hammadde sağlamak için kurulmak istenen kömür madeninin bilgilendirme toplantısına bölge halkının tepkisi damga vurdu. Yurttaşların protestosu sonucu yetkililer mahalleyi terk etti.

Ovada kömüre geçit verilmedi

OSMAN ÇAKLI

Odunpazarı Belediyesi projeyi hayata geçirmek isteyen TKİ’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı ÇED gerekli değildir kararını iptal ettirmek için dava açtı. Yerel mahkemenin belediye aleyhine verdiği karar temyiz edildi. Danıştay, ÇED gerekli değildir kararının hatalı olduğunu belirterek, ÇED sürecinin işletilmesine gerektiğini belirtti. Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) Eskişehir’in Odunpazarı ilçesi Sevinç mahallesinde açmak istediği kömür madenine karşı tepkiler sürüyor. Çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen halkın bilgilendirme toplantısı protestolar sonucunda iptal edildi. Bölge halkı projeyi yaptırmamakta kararlı olduğunu belirtti.

Odunpazarı Belediyesi projeyi hayata geçirmek isteyen TKİ’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı ÇED gerekli değildir kararını iptal ettirmek için dava açtı. Yerel mahkemenin belediye aleyhine verdiği karar temyiz edildi. Danıştay, ÇED gerekli değildir kararının hatalı olduğunu belirterek, ÇED sürecinin işletilmesine gerektiğini belirtti.

Danıştay’ın kararının ardından TKİ, Çevre Bakanlığı’na yeniden başvurdu. ÇED başvurusunun ardından yapılmak istenen bilgilendirme toplantısı için TKİ ve bakanlık yetkilileri Sevinç Mahallesi’ne geldi. Projeyi istemediklerini belirten yurttaşlar toplantıyı yaptırmadı. Protestolar sonucunda yetkililer mahalleyi terk etmek zorunda kaldı.

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak öne çıkan yerlerden olan Alpu Ovası, kömür madeninin hayata geçmesiyle kirlenme riskiyle karşı karşıya kalacak. Toplamda 1114 hektarlık alanı kapsayan projenin 240 hektarı sulak alanları içeriyor.

ÇED dosyasında, çıkartılan hammaddenin Yunus Emre Kömür Santralı’nda kullanılacağına ilişkin bilgi olduğunu belirten Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman, “Bizim düşüncemiz farklı. Yunus Emre Santralı düzenli ve verimli çalışan bir santral değil. Muhtemelen yıllardır açmak istedikleri Alpu Kömür Termik Santralı için planlanmış bir maden ocağı” diye konuştu.

TARIM VE HAYVANCILIK

Bölgede tarım ve hayvancılığın yaygın geçim kaynağı olduğunu söyleyerek projeye neden karşı olduklarını ifade eden Yurtman sözleri şöyle noktaladı: "Yalnızca Sevinç mahallesinde 6 bin küçükbaş ve 20 bin 500 büyükbaş hayvan bulunuyor. Proje köylülerin mera alanlarını da kapsıyor. Projeyle birlikte hayvancılık ciddi zararlar görecek. Tarımı ve hayvancılığı öncelemek burada en büyük kamu yararı olur."