Oxfam, koronavirüsün ekonomik etkileri nedeniyle dünyada yarım milyardan fazla insanın yoksulluğa sürüklenebileceğini açıkladı. Koronavirüs nedeniyle gelir seviyesinde yaşanabilecek yüzde 20 seviyesindeki bir düşüş, dünyada yaklaşık 548 milyon insanın yoksullaşması anlamına geliyor

Oxfam: Koronavirüs nedeniyle yarım milyar insan yoksulluğa sürüklenebilir

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, koronavirüsün ekonomik etkileri nedeniyle dünyada yarım milyardan fazla insanın yoksulluğa sürüklenebileceğini bildirdi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, koronavirüs pandemisinden etkilenen yoksul ülkelere acilen destek olunmaması durumunda dünyada yaklaşık yarım milyardan fazla insanın yoksulluğa sürükleneceği uyarısında bulunuldu.

Açıklamada koronavirüsle mücadele kapsamında ekonomilerin tamamen şalter indirmesinin küresel yoksullukla olan mücadeleyi sekteye uğratabileceği, yaşananlardan Sahra Altı Afrikası'nın, Kuzey Afrika'nın ve Ortadoğu’nun olumsuz yönde etkileneceği belirtildi.

Londra’daki Kings College ve Avustralian National University ortaklığı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre koronavirüs nedeniyle gelir seviyesinde yaşanabilecek yüzde 20 seviyesindeki bir düşüş, dünyada yaklaşık 548 milyon insanın yoksullaşması anlamına geliyor.

Oxfam açıklamasında yoksul ülkelerin acil kurtarma paketleri ile desteklenmesi, küçük işletmelerin hibe programları ile kurtarılması çağrısında da bulunuldu.

ILO: KÜRESEL İŞSİZLİK ARTIŞI 25 MİLYONUN ÜZERİNDE OLACAK

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yayımladığı yeni rapora göre, küresel iş gücünde her 5 kişiden 4’ünden fazlası Covid-19 nedeniyle tam veya kısmi iş yeri kapanmalarının meydana geldiği yerlerde yaşıyor. ILO raporuna göre 2020 yıl sonu gerçekleşecek küresel işsizlik artışı 25 milyonun çok üzerinde olacak. Toplam 3,3 milyarlık küresel işgücünün yüzde 81’i, daha şimdiden, işyerlerinin tamamen veya kısmen kapanmasından etkilenmiş durumda.

ILO’nun yaptığı çalışmaya göre “büyük çaplı ve yıkıcı” işten çıkarma artışları, ücret ve çalışma süresi düşüşleri bakımından yüksek risk altında olduğu belirlenen sektörlerde 1,25 milyar insan çalışıyor. Birçoğu düşük ücretli, düşük vasıflı işlerde çalışıyor ve ani gelir kaybının yıkıcı sonuçları olacak.

Ayrıca Covid-19 krizi küresel iş piyasasını daha da kötüleştiriyor. 2020’nin ikinci çeyreğinde çalışma süresi yüzde 6,7 azalacağı tahmin ediliyor. Bu da 195 milyon tam zamanlı çalışanın hiç çalışmamasına eşdeğer. Bu oranla, Arap ülkelerinde yüzde 8,1 veya 5 milyon tam zamanlı çalışan; Avrupa’da yüzde 7,8 veya 12 milyon tam zamanlı çalışan; ve Asya-Pasifik’te yüzde 7,2 veya 125 milyon tam zamanlı çalışan olmak üzere büyük çaplı düşüşler öngörülüyor. ILO Covid-19’u “II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en ağır küresel kriz” olarak tanımlıyor.