Oxford/AstraZeneca aşısının yaratıcılarından Sarah Gilbert, gelecekte yeni pandemilere hazırlıklı olunması için uyarıda bulundu: Bir sonraki virüs aha bulaşıcı veya daha öldürücü olabilir.

Oxford aşısının yaratıcısı Sarah Gilbert: Bir sonraki pandemi Covid'den daha ölümcül olabilir

Oxford/AstraZeneca aşısının yaratıcılarından Sarah Gilbert, yeni bir pandeminin daha öldürücü olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Gilbert, Covid sürecinde bilimsel açıdan elde edilen kazanımların çöpe atılmaması için hazırlık süreçlerine yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

'KAYDETTİĞİMİZ İLERLEME KAYBEDİLMEMELİ'

Gazete Duvar'ın aktardığına göre; Gilbert, BBC tarafından her yıl düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, "Bir virüs yaşamlarımızı ve geçim kaynaklarımızı ilk kez tehdit etmiyor. Gerçek şu ki bir sonraki daha kötü olabilir. Daha bulaşıcı veya daha öldürücü veya her ikisi birden olabilir" dedi. Covid sürecinde tüm bu yaşananlardan sonra ekonomik kayıplar gerekçesiyle pandemi hazırlığına yine yatırım yapılmamasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Gilbert, "Kaydettiğimiz ilerleme ve kazandığımız bilgi kaybedilmemeli" diye konuştu.

'AŞILARIN ETKİSİ OMICRON'DA AZALABİLİR'

Gilbert, koronavirüsün yeni varyantı Omicron hakkında da uyarıda bulundu. Aşıların bu varyanta karşı daha az etkili olma ihtimalinin bulunduğunu ve daha fazla veri elde edilene dek dikkatli olunması gerektiğini belirten Gilbert, yeni varyantın çıkıntılı proteinindeki bazı mutasyonların bulaşıcılığı artırdığının bilindiğini söyledi. Gilbert, "Fakat aşıların veya başka varyantlarla yaşanmış enfeksiyonun sağladığı antikorların Omicron enfeksiyonunu engellemekte daha az etkili olabileceği anlamına gelen ek değişiklikler de var" diye konuştu. Oxford aşısının yaratıcısı, "Daha fazla şey öğrenene dek dikkatli olmalı ve bu yeni varyantın yayılımını yavaşlatmalıyız" dedi.

EVRENSEL BİR GRİP AŞISI ÇAĞRISI

Oxford aşısının yaratıcısı, pandemi sürecinde aşıların ve ilaçların halka ulaştırılmasında sağlanan hızlı ilerlemenin artık norm haline gelmesi gerektiğini söyleyerek, "Influenza tehdidini ortadan kaldırmak için evrensel bir grip aşısı geliştirilmemesi için içbir sebep yok" ifadelerini kullandı.