İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nden bilim insanlarının geliştirdiği bir koronavirüs aşısının testlerinde bağışıklık tepkisinin geliştiği açıklandı.

Oxford'un koronavirüs aşısında umut veren gelişme

HABER MERKEZİ

Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, geliştirdikleri koronavirüs aşısının erken testlerinde aşının denendiği yüzlerce insanda bağışıklık tepkisinin ortaya çıktığını duyurdu.

Bilim insanları ilk olarak Nisan ayında yarısının aşı olduğu bin kişi üzerinde aşıyı denemeye başladı. Bu tarz erken testler, genellikle güvenliği ölçme üzerine tasarlanırken, bu çalışmada uzmanlar ayrıca ne tür bir bağışıklık tepkisinin geliştiğini de gözlemlediler.

Lancet dergisinde yayımlanan araştırmamada bilim insanları, 18-55 yaş arasındaki kişilerde geliştirdikleri Koronavirüs aşısının çift bağışıklık yanıtı ürettiğini açıkladı.

AFP'ye konuşan Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü Direktörü Dr. Adrian Hill, “Neredeyse herkeste iyi bir bağışıklık tepkisi gözlemledik. Bu aşının tam olarak yaptığı şey, bağışıklık sisteminin iki kolunu da tetiklemek” açıklamasında bulundu.

Hill, enfeksiyonu bloklayan anahtar moleküller olan antikorların üretildiğini söyledi. Hill ayrıca, vücutta koronavirüsle savaşmaya yardımcı olan T hücrelerinde de bir reaksiyon sağladığını ifade etti.

Hill, İngiltere’deki 10 bin kişinin yanısıra, Günay Afrika ve Brezilya’daki katılımcıların da dahil olduğu, aşının etkinliğini değerlendiren geniş çaplı denemelerin sürdüğünü söyledi. Hill, yakında ABD’de 30 bin insanın kaydolmasını hedefledikleri başka bir büyük çaplı testin de başlayacağını ifade etti.

Bilim insanlarının aşının etkinliğini hızlıca belirleyebilmeleri, ne kadar fazla aktarımın olacağına bağlı. Ancak Hill, kitlesel aşılama kampanyasının olup olmayacağına yıl sonuna kadar karar verebileceklerini düşündüklerini belirtti.

Hill, aşının koronavirüse yakalanan insanların ürettiğiyle karşılaştırılabilir bir seviyede antikor ürettiğini söyledi ve T hücresi yanıtının ekstra koruma sağlayabileceğini ifade etti.

Hill, “T hücresi yanıtına sahip olmanın koronavirüsü kontrol altına almada antikor kadar önemli olduğuna dair yükselen kanıtlar var” dedi ve geliştirdikleri aşının denemelerde 4 hafta arayla iki kez uygulandığını belirterek, ikinci dozdan sonra bağışıklık tepkisinin artabileceği önerisinde bulundu.

Hill, Oxford’un aşısının hastalığı ve yayılmasını yok etmek için tasarlandığını söyleyerek, aşıda bağışıklık sistemi tepkisini tetiklemek için koronavirüsün sivri uç proteinini içeren zararsız bir virüs (yayılmayacak şekilde tasarlanmış şempanze gribi) kullanıldığını söyledi.

Hill, Oxford’un aşıyı küresel olarak üretebilmeleri için ilaç üreticisi AstraZeneca ile birlikte çalıştıklarını söyledi ve şirketin şimdiden iki milyon doz aşı taahhüdü verdiğini belirtti.

Hill, koronavirüsle savaşmak için iki dozun öneminin altını çizerek, “2 milyar doz bile yeterli olmayabilir” açıklamasında bulundu.

Hill, global olarak enfeksiyonun gösterdiği dalgalanmalara dikkat çekerek, “Eğer aşıyı hızlı bir şekilde üretebilirsek, pandemiyi bitirebilmemiz için bir umut var” dedi ve aşı olmadan pandemiyi kontrol altına almanın çok zor olacağını ifade etti.