Antep'te Yeşil Sol Parti seçmeninin yoğun olduğu Vatan Mahallesi'nde, yurttaşlar Vatan Partisi’nin kendilerini TC kimlik numaraları üzerinden köylerde sandık görevlisi olarak yazdırdığını öğrendi. Çok sayıda kişi oy kullanamadı.

Oy kullanamadılar: Antep'te yaklaşık bin seçmen Vatan Partisi'nin sandık görevlisi yapılmış
Fotoğraf: AA

Antep’te Yeşil Sol Parti seçmeninin yoğun olarak ikamet ettiği Vatan Mahallesinde, sabah saatlerinde oy kullanmak üzere sandığa giden yurttaşlar, Vatan Partisi’nin kendilerini iradeleri dışında TC kimlik numaraları üzerinden köylerde sandık görevlisi olarak yazdırdığını öğrendi. Sandık görevlisi görünenlerin kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanmalarına izin verilmedi. Bunun üzerine Yeşil Sol Parti avukatları adliyeye giderek itirazda bulundu.

Evrensel'in haberine göre, avukat Gül Demir, “Kendi iradeleri dışında sandık kurulu üyesi olarak yazılmışlar ama kendilerinin böyle bir bilgisi yok. Bu kişileri de adliyeye gelecekler ve yeniden 142 belgesi verilecek. Hangi sandıkta kullanacaklarına karar verilecek” dedi.

"BİN KİŞİ BU DURUMDA"

HDP’den yapılan açıklamada Yeşil Sol Parti’nin seçmeni olan yaklaşık bin kişinin bilgileri dışında Vatan Partisi adına Sandık Kurulu üyesi olarak bildirildiğini duyurdu. “Özellikle yaş almış ve okuma-yazma bilmeyen kişilerden oluşan seçmenler bu nedenle kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanamamıştır” denilen açıklamada, yapılanın muhalif seçmenin oy kullanmasını engellemeye yönelik bu hamle olduğu bildirildi.

SEVDA KARACA: HUKUKİ İŞLEM BAŞLATACAĞIZ

Vatan mahallesindeki Kazım Karabekir İlkokulunda oy kullanamayan yurttaşların çağrısı üzerine okula giden Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletvekili Adayları Sevda Karaca ve Murat Sarısaç açıklama yaptı.

Sevda Karaca, “Apaçık bir suç var ortada. İnsanların TC numaralarını onlardan habersiz olarak sandık kurulları için toplamaları suçtur. İnsanlara haber vermeden kendi iradeleri dışında atayarak oy kullanmamalarına engel olmak suçtur. İnsanların siyasi iradelerini göstermeleri önünde engel oluşturdu Vatan Partisi. Hukuku işlemi başlatacağız. İnsanların oy kullanabilmeleri için muhalefet güçlerine de sesleniyorum. Bu suça karşı insanların oy kullanmaları için birlikte çalışmalıyız. Bunu garanti altına almak hepimizin sorumluluğudur”dedi.

MURAT SARISAÇ: BİRÇOK İNSAN İRADESİNİ SANDIĞA YANSITAMIYOR

Murat Sarısaç “Bizler avukat arkadaşlarımız ve yöneticilerle birlikte okula ulaştığımızda yüzlerce insan okul önlerinde birikmişler. Tam bir kaos ortamı vardı. HDP olarak seçime giremediğimiz için sandık görevlisi bildiremedik, dolayısıyla hak başka partilere geçti. İlk başta vatan partisi sandık görevlisi veremeyeceğini duyurmuştu. Ama kimseye bildirmeden özellikle bizim seçmenlerimizin olduğu yerde kimlik bilgilerini alarak ki bu da devletle iş birliği içinde olduğunu gösterir. Binlerce seçmeni sandık görevlisi olarak görevlendirmişler. Birçok insan iradesini sandığa yansıtamıyor. Bizler kendi imkanlarımızla bir şekilde yurttaşlarımızı adliyeye götürüp görevlendirme belgesi alarak sandıklara ulaştırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“OY KULLANMAKTAN VAZGEÇMESİNLER”

Av. Yusuf Karta ise “Vatan partililer yurttaşın oy kullanma haklarını gasp etmişlerdir. İlerleyen süreçte suç duyurusunda bulunacağız. Çağrımız oy kullanmaktan vazgeçmesinler. Bu bir yıldırma politikasıdır” dedi.

BAŞPINAR İŞÇİSİ: NE OLURSA OLSUN OYUMU KULLANACAĞIM

Vatan Partisi’nin Latife Özmümar okulunda da aynı usulsüzlüğü yaptığı öğrenildi. Gazetemize ulaşan Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nden bir işçi, bilgisi dışında Vatan Partisi tarafından başka bir sandık kuruluna görevlendirildiğini aktardı.

Başpınar işçisi; “Normalde oyumu Latife Özmimar İlkokulu’nda kullanacaktım. Mesaj geldi, Vatan Partisi sandık kurulu üyesi olduğuma ilişkin. Adliyeye gideceğim 142 belgeyi alıp oy kullanacağım. 2306 numaralı sandığa görevlendirmişler. Şu an fabrikadayım ancak 1 oy 1 oydur, oy kullanmak için ısrarcı olacağım” dedi.