‘Oy ve Ötesi’ tutarsızlıkları açıkladı: 80 bin oyda uyuşmazlık

24 Haziran günü 40 bine yakın gönüllü ve bin avukatla sandık başında olduğunu duyuran Oy ve Ötesi, seçim sonuçlarında tespit ettiği usulsüzlükleri açıkladı. Oy ve Ötesi, Türkiye Barolar Birliği ile yaptığı işbirliği sonucunda kurulan çağrı merkezine gelen şikayetleri de paylaştı.

Oy ve Ötesi ile Türkiye Barolar Birliği’nin çağrı merkezine gelen şikayetler arasında öne çıkanlar şu şekilde:

»Siyasi parti gözlemcilerinin, binaya ve/veya sandık çevresine (sınıfa) alınmaması.

»Özellikle sayım aşamasında, siyasi parti gözlemcileri ile seçmenlerin, sayım ve döküm işlemlerini izlemeye alınmaması ve/veya binalardan çıkarılması.

»Seçmenlere kimlik tespiti yapılmaksızın oy kullandırılması nedeniyle mükerrer oy kullanılması.

»Sandık çevresinde yeterli sayıda veya hiç gözlemci bulunmaması.

» Gözlemcilere yönelik darp, tehdit veya baskı.

Gönüllülerinin darp, kötü muamele, tehdit ve hakarete maruz kaldığını belirten Oy ve Ötesi’nin raporunda dikkat çeken noktalardan bir diğeri de tutanak teyidi çalışması yoluyla elde edilerek paylaşılan veriler oldu. Oy ve Ötesi’nin tutanak teyidi sistemiyle tespit ettiği uyuşmazlıklar, rapora göre şu şekilde:

»Cumhurbaşkanı seçimi için 194 sandıkta kullanılan 7 bin 42 oyun dağılımında uyuşmazlık tespit edilmiştir.
»Milletvekili genel seçimi için bin 110 sandıkta kullanılan 80.019 oyun dağılımında uyuşmazlık tespit edilmiştir. Bu oy adedinin, Türkiye genelindeki toplam geçerli oy adedine oranlandığında, etkisi yüzde 0,16’dır.

‘50 bin sandıktan veri alamadık’
Öte yandan eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, partisinin 24 Haziran seçimlerinde 50 bin sandıktan veri alamadığını ve 20 bin sandıkta partinin müşahidinin bulunmadığını söyledi. Halk Tv’de ‘Medya Mahallesi’ yayınına katılan Yarkadaş, seçimlerin ardından toplanan Parti Meclisi’nde Sözcü Bülent Tezcan’ın “24 Haziran’da 50 bin sandıktan veri alamadık” dediğini aktaran Yarkadaş, “50 bin sandık ne demektir biliyor musunuz? Basitleştirerek anlatayım. 50 bin sandık, biz oyların yüzde 25’ini kontrol edemedik demektir” dedi.