Oyaladıkça oyalıyorlar

Dilan ESEN

Tekirdağ Çorlu’da 8 Temmuz 2018’de 7’si çocuk 25 kişinin öldüğü tren katliamına ilişkin açılan davanın 10’uncu duruşması bugün görülecek, dava 3 yıldır ilerleme olmadan sürüyor. Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada 4 kişi tutuksuz yargılanıyor. TCDD’nin üst düzey ve bakanlık yetkililerine ilişkin suç duyurusunda ise hâlâ gelişme yok. 25 Ocak’taki duruşmasının üzerinden 5 ay geçti, dava avukatı Can Atalay tutuklandı ancak bu süre boyunca hiçbir talep karşılanmadı. Davanın TCDD İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü’ne ilişkin ayrılan dosyaya yönelik bugün duruşmada iddianame hazırlanması bekleniyor. Atalay’ın duruşmalara getirilmesine dair talebi de bu duruşmada görüşülecek.

Davanın avukatlarından Onur Şahinkaya, üst düzey yetkililerin yargılanmasına yönelik taleplerinin kabul edildiğini ancak savcılığın uzun süredir oyaladığını hatırlattı. Şahinkaya, şunları ifade etti: “Yeni savcı sadece TCDD İstanbul 1’inci Bölge Müdürlüğü’nü inceledi, kusur tespiti için bilirkişiye yolladı. Ama üst düzey yetkililer ve bakanlıkla ilgili hiçbir işlem yapılmadı. Suç duyurusundan 1 yıl geçti, sorumlular hakkında dava açılmadı. Makamlarını tespit ettiğimiz sorumlular var. Tespit edilmesini istiyoruz, mahkeme yanaşmıyor.” Can Atalay’ın duruşmaya getirilmesine yönelik taleplerinin bugün değerlendirileceğini söyleyen Şahinkaya, “Hakkında işlem yapılmayan bakanlık yetkilileri hakkında işlem yapılmasını isteyeceğiz” diye konuştu.

4 YILDIR ADALET YOK

Katliamda 14 yaşındaki kızı Bihter Bilgin’i, kız kardeşleri ve 5 aylık yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin ise facianın dördüncü yılına yaklaşmışken davada bir arpa boyu yol alınamamasına tepki gösterdi. Adaletsizliğin altında ezilmek istemediklerini söyleyen Bilgin, şöyle konuştu: “Gerçek adaletin tecelli ettiği günü görmek istiyoruz. Canlarımız tonlarca demir altındayken kamyonlarda mıcırlar bekliyordu, üstleri kapatıldı. Siz o gece bu kadar hızlı davrandınız da neden adalet 4 yıldır gelmiyor?”