ABD’nin PKK yöneticilerinin yakalanmaları için ödül verme kararına Türkiye ihtiyatlı yaklaştı. Resmi açıklamalarda geç kalındığı ifade edilirken Öğretim Üyesi Dr. Babüroğlu ‘Söz konusu karar, oyalama taktiği’ yorumunda bulundu

Oyalama taktiği

CAN UĞUR canugur@birgun.net

ABD’nin PKK’nin üç yöneticisi olan Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan’ın yakalanması için ödül koymasının ardında kararın nasıl bir tepkiye neden olacağı merak konusu. ABD’nin, PKK’nin Suriye kolu olarak bilinen YPG ile ortak hareket ettiği bir dönemde böyle bir adımın atılması dikkat çekti. Karara ilişkin Türkiye cephesinden peş peşe açıklamalar geldi. Açıklamalarda öne çıkan nokta ise ‘geç kalınmış ama olumlu bir karar’ olduğu. Yine resmi ağızlardan yapılan açıklamalarda ‘ihtiyatlı’ tavır da dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy da meseleye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “ABD’nin kararını olumlu karşılıyoruz. Bu adım Irak ve Suriye’de somut adımlarla desteklenmeli.” İfadelerine yer verildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, da para ödülü verme kararını değerlendirdi. Akar, “ABD yönetiminin PKK liderlerine ilişkin verdiği kararla ilgili olarak “Müttefiklerimizin bu adımını olumlu bulmakla beraber çok geç kaldığının altını çiziyorum” dedi. Akar şunları söyledi: “Bir taraftan PKK’nın elebaşılarına ödül konulurken diğer taraftan da YPG’ye TIR’larla, uçaklarla araç, gereç, silah, mühimmat gönderilmesini kabul etmemiz mümkün değil. Bunun da bir an önce düzeltilmesini bekliyoruz”

Stratejik hamle
Karara ilişkin konuştuğumuz uluslararası ilişkiler uzmanı Naim Babüroğlu da kararın zamanlamasına dikkat çekti. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu’na göre atılan adım olumlu olmakla birlikte bir oyalama taktiği anlamını taşıyor. Babüroğlu meseleyi Ortadoğu’daki gelişmelerle birlikte düşünmek gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: İran’a yönelik yaptırımlar konusunda Türkiye’nin eleştirel pozisyonunu değiştirmek için böyle bir hamle geldi. Yine Fırat’ın Doğusu’nda Türkiye’nin haklı taleplerine rağmen ABD, terör örgütü PYD ile ortak hareket ediyor, buraya yönelik Türkiye’nin eleştirilerini hafifletmek için atılan stratejik bir hamle.

oyalama-taktigi-528709-1.

Babüroğlu açıklamasının devamında ise şunları söyledi: ‘ABD PKK ile PYD’nin organik ilişkisini bilmiyor mu, elbette biliyor. CIA yetkilileri ile KCK yöneticilerinin Kandil’de görüştükleri biliniyor. Yani yakalanmaları için ödül konulan isimlerin yerlerini ABD aslında gayet iyi biliyor. Ancak herhangi bir adım atılmıyor. Bugün atılan bu adım da olumludur ancak bunun karşılığı olan bir adım olduğunu söylemek güç.’

***

Eleştirel yaklaşım

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın söz konusu kararı şöyle değerlendirdi: “Bir politika tercihi yapıldı bunu devam ettirmek için zorlanıyorlar. YPG’yi, PYD’yi PKK’dan ayırıyoruz diyerek kandıramazlar. Geç kalınmış bir karar. İhtiyatla karşılıyoruz. Faydadan hali değildir.”