6 bin sandıkta usulsüzlük tespit eden CHP, itirazlarını seçim kuruluna taşıdı. HDP ise kendilerinin yüksek oy aldığı binden fazla sandıkta usulsüzlük tespit etti.

Oyların takipçisiyiz
Fotoğraf: DHA

Hüseyin ŞİMŞEK

14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimleri geride kalmasına rağmen oy sayımı ve sonuçlara yönelik itirazlar devam ediyor. İlk olarak Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, kendilerine ait on binlerce oyun MHP’ye yazıldığını bildirdi. CHP de binlerce sandıkta aynı sorunu yaşadıklarını duyurdu. İtirazlar için önce ilçe, ardından il seçim kurullarına taşındı.

İktidar lehine sandık hatalarının ortaya çıkmasının ardından değerlendirmelerde bulunan CHP Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, 6 bin sandığa dikkati çekti. Gerekli tespit ve itirazları ettiklerini belirten Erkek, “Cumhurbaşkanlığında 2 bin 269 sandıkta farklılık tespit ettik. Tüm adayların lehine olabilir. Bizim adayımız sayın Kılıçdaroğlu aleyhine olanları da tespit ediyoruz. Bunların hepsinin itirazları pazartesi 17.00 itibariyle yapıldı. Milletvekilliği için toplam 4 bin 825 sandıkta CHP ve İYİ Parti aleyhine farklılık tespit ettik. Bunların bazısı 300 oydur, bazısı 1 oydur. Bunların itirazları 15.00 itibarıyla yaptık” dedi.

İlçe seçim kurullarında birleştirme tutanakları yapılırken bazı maddi hataların itirazlar alınmadan ilçe seçim kurulları tarafından düzeltildiğini aktaran Erkek, "Örneğin bir sandıkta Kılıçdaroğlu'nun aldığı oylar Muharrem İnce'ye yazılmış. İtiraz edince bu oylar düzeltilmiş. Bir başka sandıkta Kemal Kılıçdaroğlu 228 oy almış, bu oylar İnce'ye yazılmış ve itiraz üzerine düzeltilmiş. Böyle yüzlerce örnek var" diye konuştu. CHP’nin ilçe seçim kurulunun ardından itirazlarını il seçim kurullarına taşıdığı da öğrenildi.

İTİRAZLAR SÜRECEK

Oylarının önemli bir bölümünün MHP’ye yazıldığı tespiti ile yola çıkan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile HDP de itirazlarını sürdürüyor. HDP’nin Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, konuyla ilgili, “Ülke çapında 1000'in üzerinde siyasi partilerle paylaşılan sandık sonuç tutanağının bilgilerinin yanlış girildiğini öğrendik… İçinde 230 oyumuzun olduğu sandıklar da var 2 oy olan da var. Bunların hepsine itiraz ettik” şeklinde konuştu.

***

SEÇİME GÖLGE DÜŞMÜŞTÜR!

Sandık usulsüzlüklerine karşı bir açıklama da Eğitim Sen tarafından gerçekleşti. “14 Mayıs’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin sonuçlarına dair Türkiye’nin her yerinden itirazlar var ve bu itirazlar somut olarak belgeleniyor. Yüzlerce oy itirazlar ile yer değiştiriyor” denilen açıklamada ifadeleri yer aldı: “YSK’nin İlçe Seçim Kurulları aracılığı ile sandık başkanlığı ve memur üyelik için, EĞİTİM SEN üyesi öğretmenleri sandıklardan uzak tutmasının nedenleri bugün çok daha anlaşılır hale gelmiştir. Seçim görevini zorunlu hal gereği devretmek isteyen arkadaşlarımıza İlçe Seçim Bürolarında ‘Listelerin kura ile hazırlandıktan sonra Emniyet’e gönderildiği, ‘güvenlik’ gerekçesi ile bazı isimlerin elendiği, dolayısıyla görev değişikliğinin kabul edilemeyeceği’ sözlü olarak ifade edilmiştir. Buradaki güvenlikten kastın oylara dönük olmadığı da açıktır. Bariz şekilde bazı sandık görevlilerinin ve kamu görevlilerinin bu sürecin parçası olduğunu görüyoruz. Seçim gecesi tutanakları İlçe Seçim Bürolarına teslim için giden sandık başkanlarının verdiği bilgiye göre, veri girişlerini iktidara yakın bürokratlar (Şube müdürleri, okul müdürleri) yapmıştır. Bütün bu süreç gösteriyor ki, sandıklara dönük büyük bir operasyon gerçekleştirilmiştir. 28 Mayıs seçimlerinde halkımızın oylarına sahip çıkacağız.