AKP’li Çelik, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için gereken oy oranının yüzde 50 artı bir oydan yüzde 40’a indirilmesini önerdi. Muhalefet öneriye tepki gösterdi. CHP’li Erkek, “AKP hızla eriyor. Kendi oy oranlarına göre sistemi değiştirmek istiyorlar” dedi

Oylarının düştüğünü gören AKP seçim kurallarını değiştirmek istiyor: Cumhurbaşkanlığı için yüzde 40 yeterli olsun

HÜSEYİN ŞİMŞEK
AKP'li eski Bakan Faruk Çelik, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ilk turda Cumhurbaşkanı seçilebilmek için gereken yüzde 50 artı bir oyun yüzde 40'a indirilmesi önerisinde bulundu. Muhalefet, bu öneriyi halkın AKP'ye olan desteğinin azalmasının itirafı olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Yüzde 50 artı bir oy aldınız mı bu iş bitmiştir” dediği Cumhurbaşkanlığı seçimi için alınması gereken oy oranı ile ilgili konuşan Çelik, “İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formülü Türkiye'yi yorar" dedi.

Çelik’in açıklamalarına CHP, HDP ve İyi Parti yönetimlerinden tepki geldi. BirGün’e değerlendirmelerde bulunan parti yöneticileri, bu önerinin AKP’nin azalan oy oranları ile doğrudan ilgisi bulunduğunu kaydetti.

Çelik’in açıklamalarının AKP’nin içinde bulunduğu durumu gözler önüne serdiğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Faruk Çelik, yüzde 50 oy oranının ülkeyi yorduğunu iddia ediyor ancak Türkiye’yi asıl yoran, temel sorunlarını ağırlaştıran mevcut sistemdir. Türkiye, 16 Nisan 2017 referandumunda sistem değişikliği yapmadı. Tek adam rejimine geçti. Türkiye’nin en temel sorunu budur” dedi.

İKBALLERİNİ DÜŞÜNÜYORLAR

Ülkenin mevcut sistemle yönetilemediğini, değişikliğin oy oranında değil sistemde yapılması gerektiğini vurgulayan Erkek, şu ifadeleri kullandı:

“AKP’nin amacı, demokratik bir sistem inşa etmek, sağlıklı Anayasa değil. Amacı, nasıl yeniden seçilecekleri ve iktidarda kalacaklarıdır. Kendi siyasetleri ve şahsi ikballerini düşünüyorlar. Ortaya çıkan net bir durum var. Cumhur İttifakı’nın artık yüzde 50 artı bir oyu yakalayabilmesi mümkün değil. Hızla eriyen bir ittifak halini aldılar. 'Hatalarımızı nasıl düzeltiriz'i düşünmeleri gerekiyor. Korku dağları sarmış. İktidara yürüyoruz, bunu görüyorlar ve oy oranları ile bu şekilde oynamak istiyorlar.”

ÇARE PARLAMENTER SİSTEMDE

31 Mart yerel seçimleri ve yenilenen İstanbul seçimleri ile AKP’nin artık yüzde 50 oy oranına ulaşamayacağını gördüğünü ifade eden HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, “AKP, artık ne kadar oyu varsa o kadar seçilme oranı isteyecek. Bunu daha önce de yaşamıştık” dedi.

Yüzde 40 oy oranının önümüzdeki seçim için yeterli olabileceğini fakat bir sonraki seçimde bu oranın yüzde 30’a kadar düşürülmek istenebileceğini ifade eden Başaran, “Tüm sistemi kendi durumlarına göre ayarlamak istiyorlar. Bu düşünce yapısından vazgeçmeleri gerekiyor. Parlamenter sistemi güçlendirerek siyaseti normalleştirmeli ve tutarlı hale getirmeliler” diye konuştu.

MALUMUN İLAMI

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Salim Ensarioğlu da AKP’li Çelik’in açıklamalarına tepki gösterdi. AKP’yi “devlet yönetme ciddiyetine” davet eden Ensarioğlu, “Hiçbir siyasi oluşum, kendi gücüne göre sistemle oynayamaz. Sistemi, devletin işleyişine ve milletin ihtiyaçlarına göre ayarlamalısınız. Dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri bu yolu izliyor ancak AKP her zamanki gibi tam tersini yapıyor. Oy oranlarında istenen değişiklik, malumun ilamı olmuştur. AKP’nin ve MHP’nin oy oranı bu şekilde ortaya çıkmıştır” dedi.