Tüketiciler tarafından baktığınızda bilgi kirliliği, reklamsız yayın, saf bilgi, tarafsız bakış açısı maalesef ara ki bulasın durumunda. Kantarın topuzu kaçtı, tüketiciler mağdur

Öyle bir yayın yaptılar ki! Yazmasın diye...

TİMUR AKKURT - @timurakkurt
timur@teknosafari.com

Geçen hafta Türkiye’de çok sık rastlayamayacağınız bir yayın gerçekleştirdik. Farklı gazete, internet sitesi, YouTube kanalı olan 4 farklı yayın aynı masa etrafında oturdu. Bu bence çok önemliydi. Normal şartlarda sektörel rakip, birbirlerine haber atlatmaya çalışan bu ekip neden aynı masa etrafında oturdu? Amaçları neydi? En önemlisi bu sizi neden ilgilendiriyor? Merak edenler için detayları paylaşmak isterim.

Tüketiciler tarafından baktığınızda bilgi kirliliği, reklamsız yayın, saf bilgi, tarafsız bakış açısı maalesef ara ki bulasın durumunda. Kantarın topuzu kaçtı ve tüketiciler gerçekten mağdur olmaya başladılar. Bizim yayınımızın adı ‘TEKNO KONSEY’ isminden de anlayacağınız üzerine konumuz teknolojik hizmetler, ürünler ve bilim üzerine konuşan yayıncılar.

YouTube ve diğer sosyal medya ile ilgili yazılarım genellikle olumsuzlukları öne çıkartma üzerine. Tabi güzel olan şeyleri örnek olması için özellikle ayrıca yazıyorum. Benim derdim olan bir konu etik yayıncılık. Dolayısıyla bu konuda doğru adımları atmak, gençlere örnek olmak. Kolay yoldan zengin olmak değil her işi olması gerektiği gibi yapmak. İzleyen, okuyan insanları da bilinçlendirmek, mağdur değil sorgulayan, hakkını arayan olmasını sağlamak. Özünde gazeteciler, yayıncılar olarak sadece olması gerektiği gibi olmak bizim işimiz.

Özellikle sosyal medya üzerinde yaşanan deformasyon herkesin izlenme adına sınırları zorlayan, hatta aşan! içerikler üretmeye başlaması yeni bu işe başlayacaklara kötü örnek olması pek çok anlamda hiç ama hiç iyi olmadı. YouTube’da kanal açıp zengin olacağını sanan ciddi bir nesil var! Bu mümkün değil! Herkes zengin olamaz bu gerçek dışı. YouTube izleyerek bende onlar gibi olacağım, okula gitmeme gerek yok, oyun oynayarak, gezerek, eğlenerek çok para kazanacağım gibi bir tablo ile karşı karşıya kaldık maalesef. Birilerinin kazın ayağının hiç de öyle olmadığını anlatması, göstermesi gerekiyor. Biraz sektörün abileri, biraz tecrübemizden sebep bu işe soyunmaya karar verdik. Öncelikle bu mesleği yapmak isteyen arkadaşlar; yayıncılık öyle orta karar bir kamera almak, bir YouTube kanalı açmak, WordPress site açmakla olmuyor. Bunu nereden biliyorum? Her gün gelen 10’larca mail bununla ilgili. “Markalar bize test ürünü göndermiyor” şikayet ediyorlar. Kendinizi markaların yerine koyun. Yeni bir telefon çıktı diyelim. Kaç mecraya bu ürünü test etmesi için göndermeli? 10-30 diyelim. Kaç mecra var? 2000! Normal mi? Tabi ki mümkün olmuyor. Dolayısıyla ürünün size gelmesi için gerçek bir takipçi kitlesine, okur sayısına erişmeniz gerekiyor. Üstelik bunu yaparken etik değerleri bilmek, itibarlı içerikler üreterek bu seviyelere çıkmanız gerekmekte. Tabi haklı olduğunuz bir nokta var, büyük gazetelerimizin internet siteleri bile okunmaları, izlenmeleri yüksek göstererek sitelerine reklam almaya çalışırsa, clickbait diye tabir ettiğimiz başlıkları atarak okuyucuları kandırıyorsa (Öyle bir şey yaptı ki!) sizde haklısınız bunu bende yaparım, hiti kaparım dersiniz.

Tam bu noktada Tekno Konsey devreye giriyor. Bundan 5 yıl evvel bu projeyi yapmıştım. O dönem şartlarında da çok ilgi görmüştü. Sonra çeşitli yoğunluklar işler sebebiyle ara vermiştim. Şimdi tekrar başladık. Yeni yetişenlere, meslektaşımız olacaklara doğru örnek olmak için, sektörün sorunlarını, sıkıntılarını tartışmak için, tüketici/marka/hizmet/ürün konularını tartışmak için Tekno Konsey geri döndü.

Şimdi ekip arkadaşlarımı kısaca tanıtmak isterim. Bu masada oturanların burada olmasının bir sebebi var. Ekip sadece bu dörtlüden oluşmayacak bunu en başta söylemek isterim. Markalar bu masada hiç bir zaman olmayacak. Gazeteciler, dijital içerik üreticiler, konusunun uzmanları konseyi oluşturacak. Konusunun uzmanı derken yayın temamızın ihtiyacı doğrultusunda seçilmiş kişilerden bahsediyorum. Örneğin bir bilişim hukuku uzmanı avukat, robotik cerrahi uzmanı gibi. Yayınlarımızın en önemli özelliği gerek markaların, gerek tüketicilerin yenilikleri gazeteci bakış açısıyla yorumlaması. Yeni yetişen yayıncıların ise örnek alabilecekleri bir platform olması sebebiyle ‘Tekno Konsey’ çok özel bir yerde olacak.

Ana ekibimiz şöyle; Benim dışımda adaşım, çok eski dostum, sektöre büyük emek vermiş gazeteci Timur Sırt 26 yıllık teknoloji yazarı, şu anda Sabah Gazetesi’nde yazmakta. Mesut Çevik, Donanım Haber sitesi genel yayın yönetmeni. Ekin Kollama, teknosafari.com haber müdürü aynı zamanda YouTuber. Bunun dışında Hürriyet gazetesinden Ahmet Can, Selim Öztürk, Milliyet gazetesinden Onur Binay, shiftdelete.net internet sitesinden Hakkı Alkan, merlininkazani.com Murat Oktay, donanimgunlugu.com Ecevit Bıktım, Ali Yavuz Şahin, Tekno Seyir Levent Pekcan, Murat Gamsız, Donanım Haber Erdi Özüağ, teknosafari.com Murat Türkbıkmaz ve daha pek çok isim Tekno Konsey’de karşınızda olacak. Bu kadar geniş tabanlı bir yayın fikri ilk okuduğunuzda hayal gibi görünebilir. Burada işte tüm bu isimler ezber bozacak. Tüketiciler ve markalar için o kadar değerli bilgiler, görüşler, tartışmalar izleyeceksiniz ki bu gerçekten daha önce hiç olmadı. Üstelik bu yayınların bir diğer özelliği rakip olan bu ekibin yayınları ortak olarak kendi platformları üzerinden de paylaşması. Bu yayınların yapılabilmesi için bizi destekleyen Sony Xperia ve BKM Express’e de teşekkür etmek gerekir. Hiç bir reklam tanıtım kaygısı olmadan bu hayalimizin gerçekleşmesini sağladıkları için.

İlk yayınımızı geçen Perşembe akşamı gerçekleştirdik. 25,000 anlık izleyiciye ulaştığımız yayın tekrarlarıyla üç günde 40,000 seviyelerinde izlendi. Her geçen yayında daha çok izleyicinin bunu keşfetmesi, katılmasını bekliyoruz. Üstelik bir yenilikte bu canlı yayınlara seyircileri davet edecek olmamız. Yer olarak 40-50 kişilik izleyiciyi ilk etapta ağırlamayı planlıyoruz. Bakalım daha büyük bir yer ayarlayabilirsek seyirci sayısını arttırabiliriz.

Bizim uzmanlığımız teknoloji ve onun üzerine konseyi topladık. Keşke Siyasi Konsey, Ekonomi Konsey, Yaşam Konsey, Gurme Konsey, Moda Konsey, Emlak Konsey, Sanat Konsey gibi çeşitli alanlarda da farklı yayınlar bir araya gelip bizim yaptığımızı yapabilse. Günün sonunda bu yayınlar sonrasında kazanan her zaman siz olursunuz. Ütopya mı? Orası hiç belli olmaz!