Oyun bilgisayarı almak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Son yıllarda oyun sektörünün ekseni tamamen konsol tarafına kaydı. Günümüzden bir 10 – 15 yıl öncesine kadar pek çok geliştirici main console olarak PC platformunu baz alıyordu. Fakat artık işleyiş tamamen tersine döndü. Günümüzde oyunlar ilk olarak PS4 ya da Xbox One için geliştirilip, sonrasında ise PC için portlanıyor.

Bu durumun en büyük dezavantajı ise PC için çıkan pek çok oyunun stabilite sorunları yaşaması. Eğer oyunun optimizasyonu iyi yapılmadıysa, PC’niz ne kadar güçlü olursa olsun, donmalar, kasmalar, oyun içinde yırtılmalar meydana gelebiliyor.

PC’deki bu dezavantajlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de konsol oyunculuğunu ön plana çıkarmıştı. Fakat son dönemde artan oyun fiyatlarından ötürü tekrardan PC’ye dönüş söz konusu.

Oyun fiyatları belirleyici etken oldu

PC oyunculuğunun en önemli avantajlarından birisi de oyunların çok daha ucuz olması. Örneğin konsolda 400 – 500 TL bandına satılan bir oyunu, PC’de 200 – 300 TL bandına bulmanız mümkün.

Sadece bu etken bile oyun bilgisayarı sektörünün hareketlenmesine zemin hazırlamış durumda. Elbette bir de korsan oyun gerçeği mevcut.

Özellikle sadece hikaye moduyla ön plana çıkan oyunları PC’de para vermeden oynamak isteyenlerin sayısı hayli fazla. Genel bir kitle her oyuna 400 – 500 TL verene kadar, oyun bilgisayarı alıp korsan oyun oynamayı tercih ediyor.

Oyun bilgisayarı alırken dikkat etmek gerekiyor

Gelelim asıl konumuza. Oyun bilgisayarı alırken ne gibi etkenlere dikkat etmemiz gerekiyor? Yeni bir oyun PC’si satın alırken ödemeniz gereken miktar en aşağı 5000 TL diyebiliriz. O da yeni çıkan oyunları orta ya da düşük ayarlarda çalıştırabilir. Biraz daha iyi bir şey almak istediğinizde ise cebinizden çıkan ücret rahat bir şekilde 10000TL’yi geçiyor. Yani oyun PC’si alacağınız parayla rahat bir şekilde PS4 Pro, Xbox One X ve Switch satın alabilirsiniz.

Yine de oyun bilgisayarı alma konusunda ısrarcıysanız, alacağınız PC’de ışın izleme teknolojisini destekleyen bir ekran kartı bulunmasına dikkat edin. Çünkü önümüzdeki yıl yeni nesil konsollar için çıkacak olan pek çok oyunda bu teknoloji yer alacak. Örneğin nVidia’nın RTX serisi, bu teknolojiyi destekleyen modeller içeriyor.

Bir diğer önemli husus ise RAM miktarı. Günümüzde pek çok yapım min. 8GB RAM istiyor. Muhtemelen bu miktar önümüzdeki yıl 16GB’a yükselecektir. O yüzden alacağınız PC’de en az 16GB DDR4 RAM ve boş RAM slotu bulunmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz.

Eğer aceleniz yoksa, yeni nesil konsolların çıkmasını beklemek sizin için doğru bir tercih olabilir. Çünkü yeni nesil konsollar ile birlikte muhtemelen pek çok geliştirici oyun motorunu da değiştirecek. Dolayısıyla yeni nesil oyunların hangi ekran kartlarıyla uyumlu bir şekilde çalıştığını görmek için de zamana ihtiyacımız var.

Kaynak: Donanım Günlüğü