Oyunların çocukları düşünmeye teşvik ettiğine dikkat çeken Çocuk Odaklı Spor Hareketi; güvenli oyun alanlarının oluşturulması için çalışmalarını sürdürüyor. Platform kurucusu Hasan Darama, “Çocukları açık havaya çıkaralım. Doğa en iyi öğrenme ortamı” diyor

Oyun her çocuğun hakkı

DİLARA ŞİMŞEK

Ülkedeki tüm çocukların katılımcı bir anlayışla eşit şartlarda aktif, güvenli alanlarda spora katılımlarını teşvik etmek ve bu konularda aileleri bilgilendirmek için Çocuk Odaklı Spor Hareketi çalışmalarını sürdürüyor. Platformun kurucusu Hasan Darama ile çocukların oyun oynama hakkı ve ailelerin üzerine düşen görevleri konuştuk.
Çocuk Odaklı Spor Hareketi, katılımcı bir anlayışla eşit şartlarda, çocukların oyuna ve spora katılımını teşvik eden sivil bir inisiyatif. Kuruluş, çocukların aktif, özgür ve güvenli ortamlarda oyun oynayıp spor yapabilmeleri için yola çıktı. Platform kurucusu Hasan Darama, çocukların doğada zaman geçirmesi gerektiğinin altını çizerek, sağlıkları için önemli bir yatırım olduğunu vurguladı.

Evde hiç çocuk kalmasın

Devletin yasalarla çocuğun oyun oynama hakkını güvence altına alması gerektiğini ifade eden Darama, “Çocuğun eğlenme, hareket etme ve spor yapma hakkı için doğumdan öncesinden başlayıp yetişkinliğe kadar geçen sürede çaba gösterilmeli” dedi.

Darama, oyunların çocukları düşünmeye ve geliştirmeye yönelttiğini dile getirerek şu ifadelerde bulundu:

“İstiyorum ki evde hiç çocuk kalmasın, onları açık havaya çıkaralım. Oyun oynayan çocuk hayal kurar, hayal kuran çocuk düşünür, düşünen çocuk üretir, üreten çocuk gelişir ve gelişen çocuk geliştirir. Bütün çocuklara önem ve öncelik veren, çocuk hakları odaklı ülke spor politikası oluşturulmalı.”

Oyun alanları denetlenmeli

Artan yapılaşmanın çocukların oyun alanlarını da olumsuz etkilediğini söyleyen Darama, şunları sıraladı:

>> Doğa en büyük öğrenme ortamı. Spor ve oyun da öğrenmeyi geliştiren en önemli bileşenlerden. Çocukların doğa da geçirdikleri zaman boş zaman değil; onların sağlığı için önemli bir yatırım.
>> Eşit, katılımcı bir anlayışın yok. Çocukların yaşadıkları güvenlik problemi önemli sorunlar arasında.
>> Parklar ve oyun alanlarının denetlenmesi gerekli.
>> Oyun alanlarında çocuklarla çalışabilecek yetkinliğe sahip kişiler burada görev yapmalı.

Darama, sorunların çözümü için Meclis’le işbirliği yapacaklarının altını çizerek konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Devlet yasalarla çocuğun oynama hakkını güvence altına alabilir. Bu yönüyle baktığımızda TBMM bünyesinde Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nun kurulması çok sevindirici. Bu süreçte yapacağımız çalışmalarla söylediklerimizi yasa yapıcılarla birebir görüşme fırsatı elde edeceğiz.”