Oyun kurma isteği

YAŞAR AYDIN yasaraydin@birgun.net @yasaraydinnn

Yerel seçim tartışmaları bugüne kadar ekonomik krizin ateşi içinde kendine çok yer bulamadı. İttifak görüşmeleri hariç.

Önce iktidar cephesi
Kulislerde konuşulanlara göre AKP-MHP ortaklığına ekim ayında liderler mesaisinden sonra “söz” kesilecek. Tabii o tarihlere kadar bir kazaya uğramazsa. Geçen hafta iki parti arasında yaşanan af ve Çakıcı tartışması ittifakın göründüğü gibi çok da sağlam kazığa bağlanmadığını gösterdi. Bir anlamda stratejik ortaklığa girmiş iki partinin Çakıcı yüzünden bile birbirine girmesi daha önemli tartışma başlıklarında olabileceklere dair ipuçları da veriyor.

Af ve Alaatin Çakıcı’ya ilişkin MHP liderinin ısrarı devam ediyor. Bu ısrarın perde arkasına dair merakta... Bahçeli’nin neredeyse ülkenin geleceği için mutlak olarak gördüğü ve çok önem verdiği ittifaka bile zarar verecek şekilde meseleyi kanatması çok akla yatkın gelmiyor. O nedenle yaşananları ittifak görüşmelerinde bir krizden çok belki de Bahçeli’nin oyun kurma ya da inisiyatif alma isteği olarak da yorumlamak doğru olacaktır. Bahçeli 7 Haziran seçimlerinden bu yana AKP ile girdiği ortaklıkta benzer çıkışları zaman zaman sesini yükselterek bazen öğüt vererek bazen de öneri yaparak sürekli yaptı. Her çıkışın arkasından ortaklığa istikamet belirleyen bir hamle de geldi.

Sıkıntılar kaçınılmaz ama...
AKP-MHP yerel seçim ittifakında kuşkusuz sıkıntılar olacak. Üstelik genelde yaşanan sorunlara yerelin kendi dinamiklerinden kaynaklanan sorunlar da eklenecek. Tüm yaşanan ve yaşanacaklara rağmen ittifakın çatırdamasını beklemek çok fazla safiyane bir beklenti olur.

Erdoğan, yerel yönetimlerine dair hem parti içi hem de parti dışına dönük uygulamaları ile -görevden almalar, kayyum atamaları- belediye başkanlığını da ağırlığı olmayan bir pozisyona getirmeyi başardı. Bu yüzden ittifak görüşmelerinde eli daha da rahatlamış oldu.

Güçlü yerel figür yok
Erdoğan’ın Devlet Bahçeli ile ekim ayı içinde yapacağı görüşmelerde MHP’nin taleplerini karşılamakta çok zorlanmayacağı açık. MHP Lideri Devlet Bahçeli esas olarak elindeki Mersin, Adana ve Manisa gibi kentlerdeki yerel iktidarı korumak istiyor. Erdoğan için karşılanamaz talepler deği. Üstelik artık onunla pazarlık yapabilecek yerel figürler de kalmadı. Parti içerisinde Erdoğan’ın tercihleri karşısına dikilecek tek bir isim bile yok. En güçlü isimleri bile tek tek görevden almakla aynı zamanda tüm belediye başkanlara ve yerel figürlere de önemli bir mesaj vermiş oldu.

Yerel seçimlerde AKP-MHP ortaklığını zorlayacak şey belediye başkanlarının isimleri olmayacağı çok açık. İttifaka çatlağa hatta ayrılığa yol açabilecek iki başlık var. Birincisi ekonomik kriz. MHP, kriz konusunda bugüne kadar Erdğan’ın attığı adımları destekledi. Bununla birlikte hiçbir aşamada sorumluluk almadı. Özellikle ekonomik kriz hane halkını yakmaya başladığında Bahçeli aynı tavrı göstermeyecektir. Tüm siyasal yaşamı boyunca benzer hamleler de yaptı.

İkinci önemli başlık ise Ortadoğu. Suriye’de yaşanan gelişmeler, ABD ve Batı ile kurulan ilişkiler konusunda MHP bugüne kdar AKP ile tam bir uyum içerisinde oldu. Ama sonuca doğru gelinen Ortadoğu’da AKP kendine yeni bir rol yaratma çabası içerisinde. Bu yeni fotoğraf karesinde kendine yer olmayacağını düşünen MHP yerel seçimleri fırsata dönüştürebilir. Bahçeli konuya dair uyarılarını bugüne kadar satır aralarında ifade etti. Erdoğan’ın gidişatına dair tavrını değiştirebileceğinin altını sürekli çizdi.