İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları oyuncu personel alım sınavına yapılan itiraz sonuçlandı. Mahkeme, sınavın ilk aşamasında başarısız sayılan 5 oyuncu hakkındaki kararı hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Oyuncu seçimi yargıya takıldı
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İzBBŞT) tarafından geçtiğimiz yıl yapılan oyuncu personel alımı sınavı ile ilgili sınava katılan kişiler tarafından itiraz mahkeme tarafından kabul edildi.

Cenk Verdi, Can Esendal, Müzeyyen Durgun, Özge Yıldırım, Tayfun Cingiler’in açmış olduğu davalar sonucunda İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi başarısız sayılanların sınavını iptal etti.

Mahkeme, kararın hukuka aykırı olduğunu belirterek, oybirliğiyle kesin olarak iptaline karar verdi.

Mahkeme, “Davalı idarece, uygulama sınavına katılan komisyon üyelerince davacının hangi sebeplerle başarısız bulunduğunun veya başarılı bulunarak atanmaya hak kazanan adayların başarılı bulunma gerekçelerinin ortaya konulması gerekmektedir. Her ne kadar teknolojik imkanlardan yararlanılarak uygulama sınav görüntülü olarak kayıt altına alınmışsa da bu değerlendirmenin objektif olduğu anlamına gelmeyecektir. Hiçbir sebep ortaya konulmaksızın uygulama sınavında başarısız sayılması, idari işlemlerin gerekçeli olması ilkesiyle de bağdaşmamakta” denildi.

Mahkeme kararında şu noktalara dikkat çekildi: Sınava giren her bir kişi için ayrı ayrı değerlendirme sonrası tutanak düzenlenmediği, en son aşamada jüri tarafından yapılan değerlendirme sonrası Oyunculuk Sınavı Sonuç Tutanağı oluşturulduğu açıklamalarına yer verildiği görülmüştür. Tutanaklar ayrı ayrı düzenlenmemiş ile sınavda başarısız olma nedenleri ortaya konulmaksızın karar verilmesinde hukuka uyarlık görülmemiştir. Davacı idarece bu karar karar gereği yeniden değerlendirme yapılarak işlem tesis edilebileceği de açıktır.”

ORTAK KAZANIM

Karar sonrası beş tiyatro oyuncusu ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Bizlere düşen; yaşanan ve daha sonra yaşanacak olan bu gibi hak ihlallerinin hem mesleğimize hem de bu kurumlara vereceği zararı önlemek adına hakkımızı aramaktan asla vazgeçmemektir. Vazgeçmediğimizde ve birlikte olduğumuzda daha güçlüyüz. Bu dava sadece bizim değildir. Bu dava başta oyuncular olmak üzere tüm sahne sanatları emekçilerinin ortak kazanımıdır. Şimdi, idari mahkemece alınan bu karar doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, oluşan hak kayıplarını gidermesi için kararın bildirildiği tarihten itibaren otuz günlük yasal süre içinde atacağı adımları merakla bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.