Dünya Tiyatrolar Günü’nde yaşamını yitiren ünlü tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı Köksal Engür, Üsküdar’da düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Oyuncu ve seslendirme sanatçısı Köksal Engür, son yolculuğuna uğurlandı
Fotoğraf: DHA

Seslendirme sanatçısı, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu İsmail Köksal Engür, İstanbul Üsküdar’daki Şakirin Camisi'nde kılınan namazın ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Engür'ün ailesinin taziyeleri kabul ettiği cenaze töreninde, "Leyla ile Mecnun" dizisinden rol arkadaşları Cengiz Bozkurt, Ahmet Mümtaz Taylan, Serkan Keskin, Osman Sonant ve Ali Atay’ın yanı sıra Yiğit Özşener, Ayten Uncuoğlu, Umut Kurt, Rıza Kocaoğlu, Kubilay Karslıoğlu ve sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Cenazeye katılan Cengiz Bozkurt, “Türkiye çok önemli bir oyuncusunu ve sanatçısını kaybetti. Onunla çalışmak gerçekten büyük ayrıcalıktı. Hem disipliniyle hem sahnelerdeki konsantrasyonuyla bize örnek olan bir insandı, meslek büyüğümüzdü. Bir hastalık geçirdi, iyileştirmek için çok uğraştık ama başarılı olamadık. Son görevimizi yapmak için sevenleri burada. Türkiye'ye mal olmuş önemli bir sanatçıyı, oyuncuyu kaybettik maalesef. Hepimizin başı sağ olsun, ruhu şad olsun” dedi.

Oyuncu Ali Atay ise Engür'den çok şey öğrendiğini dile getirerek, "Taş gibi bir adamı kaybettik. Söyleyecek başka bir şey yok gerçekten. Hepimizin başı sağ olsun. Set içinde hepimize ağabeylik yapmıştır. Başımız sıkıştığında hep bir şekilde ona gidip akıl danışmışızdır. Köksal abinin benim dönemimdeki arkadaşlarıma çok büyük desteği olmuştur. Yani bir işte, bir yerde Köksal abi varsa orada güvende hissederdik kendimizi. Nasıl yapacağız bundan sonra göreceğiz. Bundan önce kalple ilgili bir sıkıntı yaşamıştı, hastanede gördüm en son onu. Kötü bir süreç gerçekten, başımız sağ olsun. Çok önemli birini kaybettik" diye konuştu.

Tiyatroya Köksal Engür sayesinde başladığını söyleyen Kubilay Karslıoğlu, "Tiyatro okumaya teşvik eden, hayatımı yönlendiren kişiyi 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde kaybetmiş olmak, çok tuhaf geliyor bana. Köksal abi benim için çok önemliydi. Tiyatroyu neredeyse ondan öğrendim. Onun yönlendirmesiyle İzmir'de Dokuz Eylül'de okudum. Benim gibi pek çok arkadaşım da. Bizleri bu anlamda yönlendirdi. Pek çok insanla tanıştırdı. Biz onun sayesinde oyuncu olduk. Son görevi yapmak çok zor" dedi.

Fotoğraf: DHAFotoğraf: DHA

Oyuncu Ayten Uncuoğlu da, "Ortaokul ikinci sınıftan itibaren arkadaşımdı. Radyo, televizyon, sinema ve tiyatroda hiç ayrılmadık, hep beraberdik" dedi.

Ünlü oyuncunun naaşı, kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.

Köksal Engür, böbrek yetmezliğine bağlı komplikasyonlar nedeniyle 77 yaşında hayata veda etmişti.

Fotoğraf: DHAFotoğraf: DHA

KÖKSAL ENGÜR KİMDİR?

Köksal Engür, 1946'da Kars'ta dünyaya geldi. Sanatçı, henüz 10 yaşındayken TRT Ankara Radyosu "Çocuk Saati" programında kısa radyo tiyatrolarıyla mesleğe başladı.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nü 1969'da tamamlayan sanatçı, TRT'de programlara katılmanın yanında, seslendirme çalışmalarının da temelini attı.

Başarılı sanatçı, Ankara Halkevi, Sahne 9, Ankara Deneme Sahnesi, Çağdaş Sahne, Hodri Meydan Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu ve Küçük Sahne gibi özel tiyatrolar ile Bakırköy Belediye Tiyatrosu ve Devlet Opera ve Balesi yapımlarında rol aldı.

Tiyatroyla sınırlı kalmayıp, sinema ve dizi filmlerde de oynayan sanatçı, "SüngerBob KareŞort" çizgi dizisinde Squitward'u seslendirdi.

Afife Tiyatro Ödülleri'nde 1999'da "Yılın En İyi Erkek Oyuncusu", 2002'de ise "Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu" seçilen sanatçı, 2005'te 16. Ankara Film Festivali'nde "Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülünü aldı.

Engür, Hollywood yıldızları Robert de Niro, Al Pacino, Dustin Hoffman ve Robin Williams'ın yanı sıra Susam Sokağı'ndaki "Büdü" karakteriyle Red Kit çizgi filminde "Red Kit"i seslendirdi.

Kariyeri boyunca 50'nin üzerinde dizi ve filmde rol alan Engür, "Leyla ile Mecnun" dizisindeki "Aksakallı Dede" rolüyle izleyenlerin hafızasına kazındı.

(AA, DHA, İHA)