Çocukların dünyalarının oluşmasında oyun ve oyuncaklar en önemli araç. Uzmanlar, çocukların gelişimi için oyuncak seçiminin son derece önemli olduğunun altını çiziyor.

Oyunlar çocuklarla ilgili mesaj veriyor

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Oyuncaklar, çocuğun dünyasındaki en önemli oyun aracı. Rastgele alınmış oyuncaklar onları olumsuz etkilerken, bilinçli seçilen oyuncaklar ise çocuğun psikolojik gelişimini olumlu yönde etkiliyor.

Muğla pazarlarında çocuk oyuncakları satan Arda Perçin, kız çocuklarının daha çok bebekleri, erkek çocuklarının ise silah benzeri oyuncakları tercih ettiğini aktardı.

Çocukların isteği karşısında ebeveynlerin tavrına değinen Perçin, “Kız çocukların isteklerine karşı olumsuz bir tavır olmuyor. Erkek çocukların silah benzeri oyuncaklar alma isteğine karşı, önce olumsuz bir tutum sergileniyor. Onu bu tercihinden vazgeçirmeye çalışıyorlar. Kimileri bu tür oyuncakları çocuklarına almıyor, kimileri de çocuğun nazlanmalarına dayanamıyor, alıyor” dedi.

Çocuk ve oyuncak ilişkisi ile anne-babaların bu konudaki tutumlarının ne olması gerektiğini Dr. Ünal Bozyer ve Dr. Ayşen Maraş’a sorduk.

Dr. Ünal Bozyer, doğru oyuncak seçiminin çocuğun gelişim çağında olumlu etkiler yaratacağının altını çizerek “Günümüzde çocuklar ebeveynleri, yakın çevresi ve okuldaki arkadaşlarından ziyade, sanal ortamdan etkilenerek sosyalleşmekte. Bu ortamlarda da toplumsal cinsiyet rollerine göre paylaşımlar gerçekleştiğinden erkek çocuklar savaş ve şiddet içerikli oyun ve oyuncaklara ilgi duyarken, kız çocuklar bebekler, giysiler, mutfak eşyaları oyun ve oyuncaklara yöneliyor” dedi.

ÇOCUK GÖZLEMLENMELİ

Oyuncakların çocukların dünyasını yansıttığını dile getiren Dr. Ayşen Maraş, çocuğun ne oynadığını ve oyunlarda neyin öne çıktığına anne babaların dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Maraş, böylelikle çocuğunun sorununun ne olduğuna dair oyunlardan mesaj alınabileceğini dile getirerek, “Oyunlarda gerçek şiddet, başkalarına veya hayvanlara zarar verme var ise, mutlaka çocuğun durumu ile ilgili uzman görüşü almak gerekir” ifadelerinde bulundu.

Şiddet ögesi taşıyan oyuncaklarla çocukların oynamasını engellemenin çözüm olmayacağını vurgulayan Maraş, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Engelleyerek yaşadığı sorunla başa çıkmaya çalışan çocuğun elinden ifade yöntemini yani bir nevi ‘dilini’ almış oluruz. Bu da ileride daha büyük psikolojik sorunlara yol açabilir. Kendimize de, ‘Tutumlarımda yanlış bir yön var mı? Duygusal olarak çocuğum beni yeterince yanında hissediyor mu? Onunla daha fazla veya daha iyi nasıl iletişim kurabilirim?’ gibi sorular yöneltmeliyiz.”