Kadınları çeşitli şiddet türlerine maruz bırakan erkeklerin hiçbiri neredeyse sektör tarafından dışlanmadı, aksine gelen teklifler arasından teklif beğenmeye devam ettiler. Kadınlar ise yıllardır verdikleri mücadeleyi sürdürüyor. İşte Ozan Güven gibi yalnız kalmayanlar...

Ozan Güven gerçekten de yalnız değil!

BirGün Kadın

Bir süredir birlikte olduğu Oyuncu Ozan Güven tarafından darp edildiğini açıklayan Deniz Bulutsuz birkaç gündür Türkiye’nin gündemindeki yerini koruyor. Güven tarafından darp edildiğini, zorla alıkonduğunu açıklayan Bulutsuz, alıkonduğu yerden ancak kaçarak kurtulabildiğini ifade etti. Güven ise, şikâyetin ardından hastaneye giderek darp raporu aldı. Bu da yetmedi “Bir gün sonra ben ateşim çıktığı için hastaneye gittiğimde doktor darp izlerini görünce darp raporu tuttu” dedi ve ekledi: “Beni kariyerimi bitirmekle tehdit etti…” Ardından Twitter’da #OzanGüvenYalnızDeğildir hashtagi listelerin birinci sırasında yer aldı.

KADINLAR ARTIK SUSMUYOR

ozan-guven-gercekten-de-yalniz-degil-752634-1.

Türkiye gerçeklerine baktığımızda Ozan Güven’in gerçekten de yalnız olmadığı aşikâr. Zira sektör içerisinde birçok erkek kadınlara gerek psikolojik, gerek cinsel, gerek fiziksel şiddet uyguladı. Neredeyse hepsi de aynı bahaneye sarıldı: “Kariyerimi bitirmek istiyor…” Görece belki daha az ‘popüler’ olmayı tercih etmiş kadınlar söz konusu olduğunda hep erkek üzerinden prim yapmaya çalıştığı, kariyerini bitirmeyi hedeflediği söylendi, hedef on ikiden vuruldu. Söz konusu erkekler daha da şahlanarak ayağa kalktı. Neredeyse hiçbiri sektör tarafından dışlanmadı, tepki görmedi, aksine gelen teklifler arasından teklif beğenmeye devam ettiler. Kadınlar ise tüm bunlara rağmen sesini çıkarmaya devam etti. Yapımcı Harvey Weinstein'ın ile Hollywood'da başlayan taciz skandalları zincirinin ardından milyonlarca kadın 'Me Too' (Ben de) dedi. Dünyanın her bölgesinden kadınlar yaşadıkları tacizleri, şiddeti anlattı. ‘Ahmet Kural Sıla’ya bakıyor’ fotoğrafları sosyal medyada bol bol yerini aldı. İkili arasında yaşanan romantizm güzellemesi Kural’ın Sıla’ya uyguladığı şiddete perde çekti; kadınlar önündeki tüm engellemelere rağmen susmadı; dayanışmayı güçlendirdi, birlik oldu, mücadele etti. 8 Mart’larda, 25 Kasım’larda tüm engellemelere rağmen meydanlar doldu, binlerce kadın tek ses oldu: “Sen, ben, biz. Geleceğimiz için altüst ederiz!”

Şimdi de gelin gerçekten de şiddet uygulayan erkeklerin yalnız olmadığına birlikte bakalım. İşte Ozan Güven gibi yalnız kalmayanlar:

ozan-guven-gercekten-de-yalniz-degil-752629-1. İbrahim Tatlıses: Yıllar önce Perihan Savaş’a şiddet uygulamıştı. Daha sonra Derya Tuna’yla yaşadığı ‘birliktelik’te yine şiddet uyguladığı haberleriyle gündeme gelmişti. Tatlıses’in adı sürekli şiddet haberlerine karıştı; ancak ekranlarda boy göstermeye devam etti. Bir benzincide Oryantal Asena’yı darp ederken görüntülendi. Ardından “Kadın dövülür de sevilir de... Döveceksin dediysek, ağzını burnunu kırmayacaksın. Kadın susmasını bilecek, ağırbaşlılığını koruyacak. Ama sürekli dırdır ederse olmaz. Adamda dayanma sınırı var” açıklamasını yaptı. Göğsünü gere gere ‘kariyerine’ kaldığı yerden devam etti.

BİLİNDİK SÖZLER: KARİYERİMİ BİTİRMEK İÇİN...

ozan-guven-gercekten-de-yalniz-degil-752630-1.Ahmet Kural: Şarkıcı Sıla Gençoğlu, kendisine darp uyguladığı gerekçesiyle Ahmet Kural’dan şikâyetçi olmuştu. Kural’a tehditten 7 ay 15 gün, yaralamadan 5 ay, hakaret suçunda 4 ay 5 gün hapis cezası verildi. Süreç boyunca Kural tarafından “İlk sözü evden çıkarken ‘seni bitireceğim’ diyen bir hanımefendi projesine kurban oluyorum. Kariyerimin, ailemin ve kamuoyunda beni bitirmeye yönelik bir projedir” açıklaması yapıldı. Kural’ın ardından filmi çıktı.

ozan-guven-gercekten-de-yalniz-degil-752635-1.Efecan Şenolsun: Oyuncu Elit İşcan ‘Yaşamayanlar’ adlı internet dizisinde meslektaşı Efecan Şenolsun hakkında kendisine sözlü ve fiziksel tacizde bulunduğunu duyurmuştu. İşcan, Şenolsun'un sarhoş olduğunu, set gidişatını aksattığını ve orada bulunanların güvenliğini tehlikeye attığını gören, yapım ekibinin bu durumu engellemek için hiçbir şey yapmadığını söylemişti.

Talat Bulut: 'Yasak Elma' dizisinin başrol oyuncularından Talat Bulut'u kostüm asistanı bir kadın kendisini taciz ettiği iddiasıyla şikâyet etmişti. Savcılık iddiayla ilgili yeterli delil bulunamadığı için takipsizlik kararı vermişti.ozan-guven-gercekten-de-yalniz-degil-752636-1.

Tardu Flordun: Tiyatro oyuncusu Tardu Flordun, önce bir kadını bıçaklamış, daha sonra Manken ve Oyuncu Arzu Yanardağ’ın burnunu ısırmıştı. Flordun, “Bıçaklama olayıyla ilgili davadan 7 ay hapis cezası aldım. Dava temyizde. Büyük hata yaptığım ama o gün alkollüydüm ve bıçakladığım kız tarafından aşırı derecede tahrik edilmiştim. Ancak Ümraniye sapığı sanılıp yakalanan adamın durumuna düşürüldüm. Bu olaydan sonra iş teklifleri de kesildi” demişti. Ancak korktuğu gibi olmadı. Flordun kariyerine kaldığı yerden devam etti.ozan-guven-gercekten-de-yalniz-degil-752637-1.