Enflasyonla maliyetleri katlanan 3 binden fazla özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi kapanma noktasında. Kurum sahipleri desteğin artırılmasını talep etti.

Özel çocukların merkezleri zorda
Fotoğraf: Depo Photos

Berkay SAĞOL

Durduralamayan enflasyon özel çocukların eğitim ve rehabilitasyon merkezlerini vurdu. 51 bin 500 kişinin çalıştığı ve 525 bin özel gereksinimli bireye hizmet veren 3 bin 135 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi kapanma noktasına geldi.

Özel Eğitim Kurumları tarafından yapılan ortak açıklamada, “Özel gereksinimli çocukların rehabilitasyon merkezleri, bireylerin merkezlere ulaşımını sağlamak için devletten ücret almadı, kendi imkânları ile taşıma hizmetini finanse etti. Yasal altyapısı henüz oluşturulmamış olan bu hizmetin kurumlarımızca ücretsiz karşılanıyor olması da sektöre mali açıdan büyük bir yük getiriyor” denildi.

Diğer gider kalemlerinin de arttığı belirtilen açıklamada şunlar dile getirildi: “Personel giderlerinde yüzde 50, akaryakıtta yüzde 300, kırtasiyede yüzde 300, temizlik ürünlerinde yüzde 200, temel gıda ürünlerinde de yüzde 150 oranlarında artışlar yapıldı. Bunun yanında kurumlarımıza yapılan artış sadece yüzde 5 oranında kaldı. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranı ise yüzde 73'tür. Bu şartlar altında özel eğitim hizmetleri ödeme kalemlerinde bir düzenleme yapılmazsa kurumlarımız kapanacak. Hükümetimizin bütün kesimleri enflasyona ezdirmeme yönündeki kararları doğrultusunda, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin sürdürülebilirliği adına kurumlarımıza olan desteğin artırılması sektörümüz açısından hayati önem arz etmekte.”

ÇALIŞANLAR MAĞDUR

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Öğretmenleri Derneği (Özrö-Der) Genel Başkanı Ceyhun Bozdağ da çalışanların da zor durumda kaldığını söyledi. "Ödeneği devlet tarafından aktarılan bu merkezler kârının azalmasını istemiyor" diyen Bozdağa şöyle dedi: Ülkemizde hızla artan kira, fatura, mutfak, ulaşım, alışveriş ve diğer giderler sebebiyle özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi çalışanları işverenlerin de artan giderleri sebep göstermesiyle geçinemeyecek duruma geldi. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı son zamanlarda sık sık ve sayıca fazla kontenjanla açtığı sertifika kursları ile işverenlerce bu merkezlerde görev alan ve alacak personellere daha düşük maaşlar teklif edilmesine sebep oluyor. Sayısı çok az olsa da eğitimciye hakkını veren kurumların ve o kurumlarda çalışan eğitimcilerin daha fazla mağdur olmaması adına bu merkezlere aktarılan ödeneklere zam yapılması gerekmekte.