CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Beni Sisi ile çok barıştırmak isteyenler var, asla kabul etmiyorum, etmem de" diye bahsettiği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşmesini eleştirdi. Özel, "Seçimi kaybetmemek uğruna tükürdüklerini yalıyor. Tükürdüğü suratı yalıyor, ittirdiği eli tutuyor" dedi.

Özel'den 'Sisi' görüşmesine tepki: Seçimi kaybetmemek uğruna tükürdüğü suratı yalıyor

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Halk TV'de yayınlanan 'İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah' programının konuğu oldu.

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özel, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce "Beni Sisi ile çok barıştırmak isteyenler var, asla kabul etmiyorum, etmem de. Halkının yüzde 52 oyunu almış olan bir Mursi'yi ve arkadaşlarını cezaevine mahkum eden bir antidemokratla karşı karşıya gelmem, onunla aynı masada oturmam" dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi ile 2022 Dünya Kupası’nın açılış maçı için gittiği Katar’da bir araya gelmesini eleştirdi.

Görüşmenin seçim öncesi yapılmasına dikkat çeken Özel, "Darbeci, hain diyordu, el ele göz göze geldi. Bir ülkede darbe oluyorsa darbecilere karşı ülkedeki seçilmişi savunmak yanlış bir iş değildir. Mısır'da Türkiye'nin darbeye karşı pozisyon açması doğruydu ama iki ülke arasında ebedi düşmanlık süremez demiştik. Mısır'la diplomatik ilişkiler sürmelidir dediğimiz de Erdoğan bize 'Darbecilerle el tutun' diyordu.

Komşularla sıfır sorun diye çıktıkları yolda dünyada sırf sorun noktasındalar. Ülkede para yok, gerçek anlamda müttefik olmamız gereken dünya Türkiye ile ilişkiyi kesti. BAE laf söylüyorlardı oradan gelecek 10 milyar dolar karşılığında tükürdüklerini yaladılar. Seçimi kaybetmemek uğruna tükürdüklerini yalıyor. Tükürdüğü suratı yalıyor, ittirdiği eli tutuyor" ifadelerini kullandı.

TAKSİM SALDIRISI

Özel, Taksim'deki bombalı saldırının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Erdoğan'ın açıklamalarının çelişkilerine de dikkat çekti. Özel, "Birtakım algı operasyonları için birtakım açıklamalar devlet ciddiyetine yakışmıyor. Daha iki saat olmuş bomba patlayalı Cumhurbaşkanı 'Bendeki bilgiye göre kadın bir terörist' diyor. Düşünki sen teröristsin, beni fark ettiler dersin kaçar gidersin. İki saat içinde daha yakalanmamış teröristin cinsiyetini söylemenin ne faydası var. Ya da Süleyman Soylu'nun bir hafta sonra kendi kendini yalanlayacağı açıklamaları yapmanın ne faydası var? Süleyman Soylu'nun durumu şu. Gündemde kalayım da nasıl kalırsam kalayım" şeklinde konuştu.

SOYLU'YA TEPKİ: O KOLTUKTA NASIL OTURUR?

Soylu'nun saldırının ardından "Amerika'nın taziyesini kabul etmiyoruz" açıklamasını yapmasına tepki gösteren Özel, "İstifa neden gerekiyor? İlk an yaptığı açıklamalar birbirleriyle çelişiyor. Kendisini pamuk ipliği tutuyor. Görevden alınacak ittifak içi dengelerden dolayı duruyor. Milletin meclisinde önüne gelene iftira. Soylu'nun oradaki hallerini görüp de bu adam niye hallendi diye düşünenlere söylüyorum. Bu adamın kendisini düşünmek ve hesap vereceği günlerin gelmesini engellemek dışında bir davranışı yoktur.

İlk dakikada Soylu'dan şunu duydum. 'Amerika'nın taziyesini kabul etmiyoruz' dedi. Bu kadar emin, net. Ertesi gün ülkenin cumhurbaşkanı ABD'nin taziyesini kabul etti, sosyal medyadan paylaştı. Soylu'ya 'Evladım Süleyman sen çık dışarı' mı diyecek? Bu hale düşmüş bir bakan o koltukta nasıl oturur? Ben devletin resmi açıklamalarına inanırım. Tatmin edici, şüpheye yer bırakmadan yapılır. PKK'nın yaptığıyla ilgili açıklamalar var. PKK'nın yaptığı bu eylemi kınıyoruz. IŞİD de yapsa kınıyoruz. Kınamayıp bundan bir santim ileride veya geride olacağımız bir terör eylemi yok" ifadelerini kullandı.

"HÜKÜMET MART AYINDA SEÇİME MUHTAÇ"

Seçimlere ve Altılı Masa'nın adayına ilişkin de konuşan Özel, "Hükümet bir erken seçime muhtaç" diyerek "Ekonomi ile ilgili yaptığı bütün yorumlara katılıyorum. Aralık ayından itibaren baz etkisiyle enflasyon düşecek. Enflasyon düşecek demek hayat pahalılığı azalacak demek değil. Enflasyon hayat pahalılığın artış hızı. Hayat pahalılığın ortadan kalkması için enflasyonun eksi olması lazım.

Enflasyon farkı verilecek şimdi. Asgari ücrete önemli bir zam yapılacak. Bu verilen paranın enflasyona hiçbir etkisi olmuyor. Önce devlet kaşıkla verecek, bir iki ay sonra enflasyon aracılığıyla kepçeyle geri alacak. Ocak ayında verilen paranın mart ayında eridiğini görecek ve hükümet bir erken seçime muhtaç. Nisan ayının 7'sinde seçim olursa eski seçim kanununa göre oluyor. Biz seçime dünden razı, bugünden hazırız. Aday meselesi Altılı Masa'da" değerlendirmelerinde bulundu.

"KEMAL BEY KESİN KAZANIR"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına yönelik de konuşan Özel, "Kemal bey kesin kazanır. Kemal bey çok ciddi bir farkla kazanır. Kemal beyin üzerinde bu masayı aşan bir beklenti var. Kemal bey kesin kazanır ama bu Özgür Özel'in, CHP'nin söyleyeceği bir şey değil. Biz soruyoruz Kemal beye, 'Adaylık için ismini geçiyor, herkes sizi istiyor. Örgütten baskı var. Çıkıp adayımız Kemal bey demeli miyiz?' diyoruz. 'Siz benim ve parti adına konuşuyorsunuz. Çerçeve şudur. Altılı masanın tam mutabakatı ve bizim adayımız 13. cumhurbaşkanı olacak' diyor" dedi.

Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"ERDOĞAN DA SOYLU'NUN AÇIKLAMASINA İNANMIYOR"

"Birisi çıkacak 'Süleyman'ın söylediği her şeyi unutun doğrusu budur' dese biz buna itibar ederiz. Benim işim AKP'li isimlerin ne dediklerini takip etmek. Afrin'den geldi, Münbiç'ten geldi, 4 ay önce geldi bilgisi var. '1 yıldır bizim mahallede oturuyordu' diyen birisi var. 29 kişi sınır dışı edildi bilgisi var, bu bilgiler varsa niye önce sınır dışı edilmedi?

Ülkenin Cumhurbaşkanı 'Validen aldığım bilgiye göre' diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil Soylu'nun açıklamasına inanmıyor.

Gri liste demek bir ülkenin kara listeden önce bulunduğu en kritik yer.

KATAR'DA DÜNYA KUPASI

Olmadığımız dünya kupasının güvenliğini Türk polisimiz sağlıyor. Türk polisine özel güvenlik muamelesi yaptırıyorlar.

Eurovision sevincimiz vardı şimdi katılmayan bir ülke haline gelmiştir. Sertab Erener ile birinci olmuştuk. Dünya kupasında üçüncü olmuştuk şimdi katılamayan bir ülke haline geldik. Gururun kırılıyor yani.

Bütün yaz tam kadro sahadaydık. Genel başkanımızla birlikte 7 farklı ilde grup toplantısı yaptık. Kapalı toplantılarda sayın genel başkana sorulan soru 'Evet çok doğru söylüyorsunuz açız, yoksuluz, geleceğimizden kaygılıyız size oy vermek istiyoruz. Bir korkumuz var. CHP gelirse, Kılıçdaroğlu gelirse başörtüsü yakalanır diyorlar' diyorlardı. Sayın genel başkan kapalı kapılar ardında verdiği güvenceyi tarih önünde kayıt düştü. Bu önemli bir iş. Ben AK Parti'nin yerinde olsam 'Bu önemli bir adımdır' derim. Erdoğan'ın verdiği refleks, 'Burası benim alanım' diyor. 'Ben gollük pası aldım, attım' diyor.

Demokrasilerde bir metin geliyorsa metin görülür. Biz sandık güvenliği diye MHP'ye gitmek istedi, randevu vermedi. Yüzümüze bakmaya yüzü yok.

Ne olur bu işin sonu? Her gün anayasayı çiğneyen biriyle anayasayı değiştirmeyiz. Bu iş gelecek Meclis'in, anayasaya uyma taahhüt gerçekten inanan Meclis'in ve liderlerin işidir. Anayasalar her doğan için yapılır bu anayasa Erdoğan için yapılıyor.

BAHÇELİ'YE YANIT

Siyasetsizliğin, çaresizliğin ve umut veremememin sonucu bu. Hakaretle, küfürle ilgi toplamaya çalışmak. Var mı bunu taktir eden? Bunu gerçekten kale almıyoruz. Geçtiğimiz aylarda da uyarmaya çalıştı. Borsa yukarı gidiyorsa hepimiz seviniriz. Biz Türkiye'yiz ya. Belli hisseler bilerek şişiriliyorlar. Bunlara kanmayın diye küçük yatırımcıyı uyarıyor.

Devlet Bahçeli herhalde o manipülasyonun bir yerinde olacak ki bu kadar sinirlenmiş"