SADAT tartışmalarının ardından gözlerin çevrildiği özel güvenliğin kamuya yükü her geçen gün artıyor. Çok sayıda kamu kurumunun korunması için özel güvenlik şirketlerine son on yılda aktarılan para 30 milyar TL'yi geride bıraktı.

Özel güvenliğe 31 milyar TL

Hüseyin ŞİMŞEK

SADAT tartışmalarıyla yeniden gündeme gelen özel güvenlik şirketlerine kamudan milyarlarca lira kaynak akıyor.

BirGün'ün belirlemelerine göre, 2010 yılından bu yana kamunun özel güvenlik harcamalarının toplam tutarı, 31 milyar 860 milyon TL’ye ulaştı. 12 yılda 15 bin 254 özel güvenlik ihalesi gerçekleştirilirken bu ihalelerin 2 bin 347'si Ankara’da, 2 bin 12'si İstanbul’da, 928'i ise İzmir’de yapıldı.

Kamuyu özel güvenlik orduları ile donatan iktidar partisi, en çok alımı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi için yaptı. İkinci sırayı ise Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü aldı. Belediyelerin ardından en çok özel güvenlik ihalesi yapan kurumlar, Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ve TCDD oldu.

ozel-guvenlige-31-milyar-tl-1017470-1.

Özel güvenlik ihalelerinde 87 ihaleyi kazanarak 1 milyar 516 milyon 415 bin TL kazanan Al Grup Güvenlik Hizmetleri Limited Şirketi, en çok kamu kaynağını kasasına koyan şirket oldu. Al Grup Güvenlik Hizmetleri’nin çalıştığı kurumlar arasında, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın uzun süre CEO'luğunu yaptığı Çalık Holding'e bağlı Çalık Enerji de yer aldı. TOKİ, TİKA, DSİ, EPDK de bu kurumun özel güvenlik hizmeti verdiği kamu kurumları arasında yer alıyor.

REKOR 2014 YILINDA

Yıllara göre özel güvenlik hizmet alım sözleşme sayıları şöyle oldu:

ozel-guvenlige-31-milyar-tl-1017471-1.