Hastanelerde Covid-19 yoğunluğu arttı. Özel hastaneler, ya Covid hastası kabul etmiyor ya da hastalara yüksek ücretler çıkarıyor. Hekimler “SGK, hastanelere pandemi bakım ve yoğun bakım ücretini yeniden ödemeli” dedi.

Özel hastaneler Covid-19 hastalarını kabul etmiyor: Hastalar ilave ücret ödememeli
Fotoğraf: DepoPhotos

Sibel BAHÇETEPE

CovId-19 vaka sayılarının artmasıyla birlikte özellikle kamu hastanelerinin servisleri ve yoğun bakım üniteleri de dolmaya başladı. Pandeminin bitmediğini, bu nedenle özel hastanelerin de yeniden covid-19 ile mücadalede devreye alınması gerektiğini belirten hekimler "SGK’nin hastanelere pandemi bakım ücretini ödemekten vazgeçmesi, tıpkı salgının başında olduğu gibi hastaları, özel hastanelerin insafına bırakmak demektir. SGK, hastanelere ‘pandemi bakım ve yoğun bakım’ ücretini yeniden ödemeye başlamalı, yurttaştan ilave ücret alınmamalı" dedi.


Sağlık Bakanlığı’nın 11-17 Temmuz haftalık koronavirüs tablosu verilerinde, vaka sayısının 226 bini geçtiği, ölüm sayısının da 96’ya çıktığı görüldü. Vaka sayılarının giderek artmasının ardından hekimler de hastanelerdeki hasta yoğunluğunun ve test pozitiflik rakamlarının arttığına dikkat çekti. Kamu hastanelerinin dolmaya başlaması üzerine, özellerdeki durumu araştırmak üzere bazı özel hastanelere telefon ile ulaştık. Aradığımız hastanelerden bazıları ya hiç koronavirüs hastası kabul etmediğini söyledi ya da 'doktor değerlendirmesi sonrası karar verilir' yanıtını verdi. Bazı hastanelerin günlük yüksek ücretli oda ve yoğun bakım ücretleri dikkat çekti.

SGK'YE ÇAĞRI

Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç ise ülkede Covid-19 pandemisinin yeni bir dalgası ile karşı karşıya kaldığımızı belirterek “Covid-19 salgınında hastalıktan korunma sorumluluğu da, hastalanınca ödeyeceği hastane faturaları da vatandaşa havale edilmiş olup, iktidar artık herhangi bir kamusal önlem almaktan vazgeçmiş bulunmaktadır" dediler. SGK'nin 22 Nisan tarihinde özel ve kamu hastanelerine pandemi olgularına yönelik tedavilerde ödediği “pandemi bakım ve yoğun bakım hizmeti” paket ücreti ödemesine son verdiğini anımsatan doktorlar, özetle şu ifadelere yer verdiler:

ozel-hastaneler-covid-19-hastalarini-kabul-etmiyor-hastalar-ilave-ucret-odememeli-1043605-1.


"Yürürlükten kaldırılan 'pandemi bakım ve yoğun bakım hizmeti' ücreti hem kamu hem de özel hastanelere yeniden ödenmeye başlanmalı; yurttaşlar Covid-19 tedavisi için ilave ücret ödememelidir. Hastane Covid-19 servislerinde ve Covid-19 yoğun bakım alanında yatan hasta sayısında artış vardır. Bu durumun hac dönüşlerinde de artarak süreceği ortadayken, Dünya Sağlık Örgütü henüz pandemi bitmedi derken, SGK’nın hastanelere pandemi bakım ücretini ödemekten vazgeçmesi demek; tıpkı salgının başlangıcında olduğu gibi hastaların özel hastanelerin insafına terk edilerek mağdur edilmesi demektir. Finansmana sıkışan AKP iktidarının Covid-19 hastalığının tanı-tedavi ücret için halkın cebini adres göstermesi kabul edilemez. Bu durumda tıpkı salgının ilk günlerinde olduğu gibi şimdi de pandemi hastasından yasal olarak özel sağlık kuruluşlarınca ilave ücret alındığı döneme geçileceği sonucuna ulaşmak hiç de zor değildir. Pandemi bitmedi, devam ediyor. "

BAKANLIK ADIM ATMALI

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran ise “Covid-19’un en aktif döneminden sonra bir rahatlama döneminde Covid yoğun bakımları ya kapattık, ya kapasitelerini azaltmıştık. Şimdilerde ise ülkede yoğun bakımlar yeniden dolmaya başladı” dedi. İstanbul’da bazı hastanelerin yoğun bakımlarının yüzde 100’e yakın dolduğunu vurgulayan Prof. Demirkıran, “İstanbul’daki bazı hastanelerin yoğun bakımları tamamen doldu bile, başka hastanelere sevkler başladı. Servisler dolmaya başladı, hastalık maalesef çok yaygın. Her 3 kişiden biri Covid” diye konuştu. BA.2. 75 varyantına dikkat çeken Demirkıran, şöyle devam etti:

“Bizim ülkemizde BA.4 ve BA.5 yaygındı. Şimdilerde ise Hindistan’da yaygın olarak görülen BA.2.75 ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bunun tehlikeli olabileceği mesajını verdi. Bu yeni varyant daha bulaşıcı görünüyor. En büyük tehlike maskenin aktif olarak kullanılmıyor olması ve kişilerin yaz döneminden esinlenerek, hastalıklarını klima çarpması, soğuk algınlığı gibi düşünerek ihmal etmeleri. Eğer boğaz ağrısı, öksürük, kas ağrısı, ateş varsa Covid şüphesiyle test yapılmalı. Hastalığın hafifleme döneminde aşılarda ihmal edildi. Şuan da hatırlatma dozlarını yaptırmamış çok sayıda yurttaş var. Yaşlı hastalar maalesef çoğunda hatırlatma dozu yok, onlar hastalandıklarında hastalık daha ağır seyrediyor. Vaka sayıları arttıkça bakanlık sanırım özel hastanelerin yeniden pandemi hastanesi olmasına ilişkin önlem alacaktır. Toplu taşımada maske yeniden zorunlu olmalı."