İTÜ’de kişiye özel açılan ilanlarla kadrolaşmaya gidildi. Özel ilanla okula gelen dekan vekili Küçükmehmetoğlu, deprem bölgesindeki yapılaşmaya karşı ortak bildiri yayımlayan Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu’nu görevden aldı.

Özel ilanlarla fakültede kadrolaşma

Berkay SAĞOL

AKP iktidarı döneminde üniversitelerde yaşanan liyakatsiz kadrolaşmalar devam ediyor. Gebze Teknik Üniversitesi’nde 2015 yılından beri profesör olarak görev yapan Mehmet Küçükmehmetoğlu, 2022 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde profesör olarak kadroya alındı. Küçükmehmetoğlu daha sonra İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili olarak atandı.

Küçükmehmetoğlu, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün başkanı Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı ortak bildiri yayımlamasından ötürü görevden aldı.

Özel ilanlarla fakülteye alınan ve bu bildiriye imza atmayan öğretim üyeleri ise Kanal İstanbul davasının bilirkişi heyetine atandı.

ÖZEL İLANLA ALINDI

Küçükmehmetoğlu, 2021 yılında üniversitede kadrolaşma için kişiye özel ilanlar verilmesini ardından İTÜ’de göreve başladı. 31 Aralık 2021 tarihinde verilen İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü için açılan sırasıyla 1 adet Profesörlük, Doçentlik ve Dr. Öğretim Üyesi ilanlarıyla bölüme, Prof. Dr. Mehmet Küçükmehmetoğlu, Doç. Dr. Fatih Eren ve Dr. Numan Kılınç alındı. Özel ilanların gerektirdiği şartlar, göreve alınan akademisyenlerin çalışmalarıyla birebir uyuşması dikkat çekti.

Doçentlik kadrosu için açılan ilanda, “Gayrimenkul piyasası ve mega projeler üzerine çalışmaları olmak” şartı arandı. Doç. Dr. Fatih Eren’in, “Yalıçiftlik Beldesi’nin Kentsel Gelişiminde Gayrimenkul Sektörünün ve Mekansal Planların Yönlendirici Gücü” ve “Üst düzey hükümet uygulamalı mega proje yönetimi: İstanbul'un büyük havalimanı örneği” başlıklı makaleleri bulunuyor.

Dr. Öğretim Üyesi için açılan kadroda ise, “İmar hukuku ve plan değişiklikleri üzerine çalışmaları olmak” şartı arandı. Bu ilanla alınan Dr. Numan Kılınç’ın ise “İmar planı değişikliklerinin yasal, kentsel rant ve mekânsal açıdan incelenmesi: İstanbul örneği” başlıklı çalışması bulunuyor.

1 Ağustos 2022 tarihinde İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü için açılan ilanda, Dr. Öğretim Üyesi kadrosunda “Kentsel canlılık ve mekânsal erişilebilirlik konularında çalışmaları olmak” şartları arandı. Kadroya, “Jane Jacobs'un kriterlerine göre kentsel canlılığın yeniden haritalandırılması: Kayseri, Türkiye örneği” ve “Sağlık hizmetlerine erişim ve hastane yer seçimi: İstanbul örneği” başlıklı çalışmaları bulunan Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Zeki Paköz alındı.

4 AYDA DOÇENTLİĞE

Daha sonra Dr. Zeki Paköz’e, doçent ilanı için istenen şartları ‘yerine getirdiği için’, doçent unvanı verilirken aynı zamanda dekan yardımcısı görevine getirildi. 8 Aralık 2022 tarihinde İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü için açılan doçent ilanında, “Kentsel canlılık, mekânsal erişilebilirlik ve salgın sonrası kentlerin değişim ve dönüşümü konularında çalışmaları olmak” şartları arandı. Paköz’ün, “Pandemi sonrası şehirde kentsel yoğunluğu, canlılığı ve sağlıklı çevreyi yeniden düşünmek: İstanbul örneği” başlıklı bir çalışması da bulunuyor.

Aynı zamanda Doç. Dr Paköz, Prof. Dr. Küçükmehmetoğlu ve Doç. Dr. Eren’in ortak bir şekilde yürüttüğü “Covid-19 Salgını Sonrası Uzaktan Çalışmaya Adaptasyonların Seyahat Davranışlarına ve Konut Yer Seçimine Gerçekleşmiş ve Beklenen Etkilerinin Araştırılması: İstanbul-Kocaeli-Tekirdağ Kent-Bölgesi Örneği” başlıklı TÜBİTAK Projesi de yer alıyor.

BİLİRKİŞİ HEYETİNDELER

İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili olarak atanan Küçükmehmetoğlu, 6 Şubat depremlerinin ardından ilan edilen OHAL kapsamında tarım ve orman alanlarını yapılaşmaya açan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı ortak bildiri yayımlayan İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün başkanı Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu’nun görevden aldı. Gerekçe olarak bölümün web sitesinde “izinsiz bildiri yayımlamak” gösterildi.

Özel ilanlarla fakülteye alınan ve bu bildiriye imza atmayan öğretim üyeleri ise Kanal İstanbul davasının bilirkişi heyetine atandı. 12 Nisan’da belirlenen 11 kişilik ‘Kanal İstanbul’ davası bilirkişi heyeti arasında, Doç. Dr. Muhammed Ziya Paköz, Doç. Dr. Fatih Eren ve Dr. Numan Kılınç yer aldı.