Özel okul devredildi olan öğretmene oldu

Haber Merkezi

Okan Eğitim Kurumları’nın İstanbul Ataşehir’de bulunan kampüsü devredildi. Ancak öğretmenlerin hakları verilmedi. Sözleşme yenilenmesini bekleyen öğretmenler verilmeyen maaşlarının yanı sıra birçok sıkıntıyla baş başa kaldı. Öğretmenler dün okulun önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya öğretmenlerin yanı sıra Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyeleri de destek verdi. Basın açıklamasını mağdur öğretmenlerden Meral Çınar okudu.

“Özel öğretim kurumlarında yaşanan emek sömürüsü sürekli artarken biz de payımızı aldık” diyerek söze başlayan Çınar şunları aktardı: “Biz, Okan Koleji öğretmenleri olarak Ataşehir kampüsümüzün devir sürecinin öncesinde ve sonrasında yaşadığımız mağduriyeti paylaşmak istiyoruz. Bizler kurum öğretmenleri olarak aylardır birtakım sıkıntılar içindeydik. Okan Eğitim Kurumları çalışanları olarak çok düşük maaşlara çalıştığımız için iyileştirilen asgari ücretle beraber maaşlarımızda da düzenlemeye gidileceği iletildi. Ancak yapılan düzenleme AGİ’yi ve vergi dilimi indirimini vermekti. Zaten çok düşük olan maaşlarımız sözleşme zamanı AGİ ücreti dahil edilerek söylenmekteydi. Bu yüzden AGİ’nin zam gibi gösterilmesini doğru bulmadığımızı yetkililere ilettik. Konuyla ilgili geçim sıkıntılarımızdan bahsettiğimizde odalarımızda üstü kapalı azarlandık, yeri geldi suçlandık.”

Okulun kapanacağını öğrencilerden öğrendiklerini aktaran Çınar şöyle devam etti: “Kurum yetkilileri tarafından aylarca herhangi bir açıklama yapılmadı. 30 Mayıs tarihinde okulu devredeceklerini açıklayan kurum yetkilileri öğretmenlerin ve çalışanların tüm haklarını alacaklarını ve yasal işlemlerin en yakın zamanda sonlanacağını bildirdiler. Ancak haklarımızın nasıl verileceği ile ilgili bir bilgi verilmediği gibi sürecin nasıl ilerleyeceği ve ne zaman sonlanacağı da iletilmedi. Bu açıklamaya kadar kurumla devam edecek öğretmenler olarak birden işsiz kaldığımızı öğrendik. Verildiği tarihte yapılmayarak süreli ötelenen görüşmelerin son olarak 20 Haziran’da yapılacağı duyuruldu. Bu görüşmelerde tarafımıza imzalatılmak istenen belgelerde birçok hakkımızın gasp edildiğini fark ettik. Dönem başında imzaladığımız sözleşmenin hükümleri yerine getirilmemekteydi. 1 yıl olarak imzaladığımız sözleşmelerimizdeki yaz maaşlarımız verilmemiş, kıdem tazminatlarımız eksik hesaplanmış, sözleşme feshindeki madde uygulanmamıştır. Üstelik sözleşmelerimizdeki kişisel bilgilerimiz üçüncü kişilerle iznimiz olmadan paylaşılmıştır. Durumun yanlışlığını belirtip ibranamelerin yeniden düzenlenmesini istediğimizde ise belgeyi imzalamayanların bu tutarları da alamayacağı belirtildi. Ticarethanelere dönüştürülen eğitim kurumlarında emeğimizin görmezden gelinmesiyle birlikte haklarımızın gasp edilmesini kabul etmiyoruz. Süreçle ilgili bize doğru bilgi vermeyerek mağdur eden Okan Koleji yöneticilerinin tüm haklarımızı en kısa sürede bize vermesini istiyoruz.”