Uzaktan eğitime tekrar geçilmesi nedeniyle servis tartışması yeniden alevlendi. Veliler peşin ödedikleri servis ücretlerini geri istiyor.

Özel okul velileri servis ücretinin iadesini istiyor

Okulların tekrar uzaktan eğitim sistemine geçmesiyle, servis ücreti tartışmaları yeniden başladı. Özellikle çocukları özel okula giden veliler, peşin ödedikleri servis ücretlerinin iade edilmesini istiyor. Pandemi döneminde çalışamamaktan şikâyet eden okul servisi sürücülerinden bazıları ise, "Boşta olan araçlarımız filyasyon için ya da toplu ulaşımda değerlendirilebilir" diyor.

Çocuğu bir özel okulda 6. sınıfa giden Özgür Özkan, "Özel okullar yeni kayıt dönemlerinde yüzde 15-20 zam yapmalarına rağmen almadığımız hizmetler için talep ettiğimiz indirimi ne yazık ki yapmadılar. Veliler de sürekli özel okulları finanse etmekten bıktı. Arkadaşlarımızın çoğu 3 binle 5 bin lira arası değişen rakamlar ödedi. Çoğu UKOME'nin belirlediği ücretin üzerinde rakamlar. Okul bir servis firmasıyla anlaşıyor ve bunlarla ilgili de pek çok veli iade alabilmiş değil" ifadelerini kullandı.

'TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURDUK'

Çocuğu bir özel okulda lise ikinci sınıfa giden başka bir veli de servis hizmeti almadığı için ücret iadesi talep ettiğini ifade etti. Veli, şunları söyledi: "Oğlumun kaydını yaptırırken, servisle de anlaşma yapmam söylenmişti. Bu anlaşmayı görmeden tahsilat yapıldı. Bu duruma itiraz ettik. UKOME'nin açıkladığı fiyatlarla servisin bizden aldığı ücret arasında büyük bir fark vardı. Bu konuyla ilgili avukatlarım tarafından tüketici hakem heyetine dava açıldı ve kazandık. MEB ve diğer özel okulların bağlı olduğu kurumlar, bu paraların ödenmesiyle ilgili karar almışlardı" diye konuştu.

KONUNUN MUHATABI ÖZEL OKULLAR

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk ise, "Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da özel okullarda yüz yüze eğitim, devlet okullarına nazaran daha önceden başladı. Buralarda daha çok verilen paralar toplanmış. Yine mağdur olan vatandaşı özel okul ve hatta aracı firma paraları tam alsa bile ne vatandaşa geri ödüyor ne servisçiye. Buradaki bu konunun muhatabı servisçi değil, daha çok özel okullar ve aracı firmalar" şeklinde konuştu.

Servis şoförlüğü yapan Gülhan Sınar ise, "Boşta olan araçlarımız mesela filyasyon ekiplerinde değerlendirilebilir. Hem servisçi esnafımızın buradan bir gelir elde etmesi sağlanır hem bu açık kapatılabilir. Hem bizler para kazanırız hem de vatandaşımıza hizmet ederiz diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

DHA