‘Özel okullar arasındaki ticari savaşta en çok çocuklar zarar görüyor’
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, özel okullarda uygulanan zam kısıtlamalarının yemek ücretlerine yansımasına ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlaması için meclise soru önergesi verdi. CHP’li Gök, yaptığı açıklamada bu ücreti ödemek istemeyen yurttaşlara yemeğin zorunlu olduğunun ifade edildiğine dikkat çekti. Öğrencilerin evden yemek getirmesine izin verilmediğini belirten Gök, “Velilerin ve […]

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, özel okullarda uygulanan zam kısıtlamalarının yemek ücretlerine yansımasına ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlaması için meclise soru önergesi verdi.
CHP’li Gök, yaptığı açıklamada bu ücreti ödemek istemeyen yurttaşlara yemeğin zorunlu olduğunun ifade edildiğine dikkat çekti. Öğrencilerin evden yemek getirmesine izin verilmediğini belirten Gök, “Velilerin ve öğrencilerin yemek seçme hakkı elinden alınmakta, uzmanlar okulda verilen yemek zorunlu tutulmasa bile maddi gücü yeterli olmayan ailelerin çocuklarının dışlanma korkusu yaşayabileceğine işaret etmektedir” ifadelerinde bulundu.
Gök yaptığı açıklamada, “Geçmiş yıllarda nisan ayında başlayan erken kayıt dönemleri çeşitli kampanya ve davetlerle 2018 yılının son aylarında başlatılmış, mali krizde olan özel okullar arasındaki rekabet tamamen ticari bir savaşa dönüşmüştür” diyerek yemek fiyatlarına gelen zamlar yaşanan sürecin bir sonucu olarak ortaya çıktığına değindi.
Gök, “Bu savaş en çok çocuklarımıza zarar vermektedir” diyerek meclise verdiği soru önergesinde Mili Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şunları sordu;
- Özel okullarda yemeğin zorunlu tutulmasının hukuki dayanağı nedir? Özel okullara bu yetki hangi kanun veya yönetmelik tarafından tanınmaktadır?
- 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında özel okullarda yemek fiyatlarına uygulanan zam oranlarını açıklar mısınız?
- 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında özel okullara Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden kaç Türk Lirası ödeme yapılmıştır?
- Özel okul kayıt ücretlerine uygulanan zam kısıtlamalarının yemek fiyatlarına da uygulanması düşünülmekte midir?