Salgın döneminde özel okul öğretmenlerinin yaşadığı mağduriyet arttı. Yönetimleri tarafından baskıya maruz kalan öğretmenler aynı zamanda ay sonunda KÇÖ’nün kalkması nedeniyle işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya

Özel okullarda güvence talebi

YAREN ÇOLAK

Pandemi sürecinde özel okullarda velilerin yanı sıra öğretmenler de ciddi mağduriyetlerle karşı karşıya kaldı. Özel okullarda çalışan öğretmenlerin de salgın döneminde aldığı kısa çalışma ödeneğinin (KÇÖ) AKP’li Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamayla mart ayı itibariyle sonlanacağı açıklandı. Salgında bu ödenekle dahi birçok haklarından mahrum kaldıklarının altını çizen öğretmenler şimdi de işsiz kalmaktan korktuklarını vurguladı. Öte yandan özlük haklarıyla ilgili de birçok mağduriyet yaşadıklarının altını çizen özel okul öğretmenleri sözleşmelerin bir yıllık yapılıyor olmasının da yarattığı tehdide işaret etti.

Öğretmenler, okul yönetimi tarafından ‘seneye’ vurgusuyla mobbinge maruz kaldıklarını belirtti. Bu kaygılar çalışanları göz ardı ederek hazırlanan bu paketlerin kalıcı bir destek sağlamadığını hatta çeşitli mağduriyetlere yol açtığı bir kez daha gözler önüne serildi. Özel Sektör Öğretmenleri Birlikteliği Derneği (ÖSOBDER) üyesi olan Güneş Aydoğan Korkmaz, özel okullarda yaşanan özlük hakları sorununa dikkat çekti. Bunun da 5580 Özel Öğretim Kurumları Kanunu nedeniyle gerçekleştiğini vurgulayan Korkmaz, “Bizim özlük haklarımız bu kanunun 9’uncu maddesinde belirtiliyor. Bu madde kapsamında da öğretmenlerle bir yıllık sözleşme yapılıyor. Bunun da iki çeşit yansıması oluyor. Birincisi ekonomik diğeri de özel okul öğretmenlerinin ihbar ve işe iade davası açamama hakkının elinden alınması” şeklinde konuştu.

HAKKIMIZI İSTİYORUZozel-okullarda-guvence-talebi-854231-1.

Yapılan bir yıllık sözleşme ile okul yönetimi tarafından ‘seneye’ vurgusu yapılan baskılara maruz kalındığını kaydeden Korkmaz sözlerini şöyle sonlandırdı: “Öğretmenin söz hakkını elinden alıyor. Her cümle de bir ‘seneye’ var. Müdürler sürekli ekstra işler yüklüyorlar. Kendi öğretmenlik ilkelerinizden ziyade kurum ilkelerine uymanız isteniyor. Bu baskılar nedeniyle öğretmenler maalesef ki ekonomik kaygılar güderek kurumda kalma refleksi ile davranıyor ve eğitim ister istemez sekteye uğruyor. Biz de diğer öğretmenlerle aynı haklara sahip olmak istiyoruz. En azından bir güvence istiyoruz.”

İŞSİZ KALMA ENDİŞESİozel-okullarda-guvence-talebi-854232-1.

Pandemi döneminde alınan KÇÖ desteğinin kalkması ile işten çıkarmaların artmasından endişe ettiklerini aktaran ÖSOBDER üyesi Yusuf Şanlı ise kaygılarını şöyle dile getirdi: “Bundan sonra işten çıkarmaların artması veya maaşların ödenmemesi söz konusu. KÇÖ’nün kalkması ile beraber kurumlar küçülmeye gidebilir.”

KÇÖ MAĞDURİYETİ

Öte yandan salgın sürecinde KÇÖ’nün yarattığı mağduriyete de değinen Şanlı, “KÇÖ normalde işyerlerinde faaliyetin 1/3 oranında azalması itibariyle fondan aktarılan bir ödeme şekli. Ancak eğitimde ders saatinde azalma olmadı hatta arttı. Ayrıca KÇÖ nedeniyle sigorta primleri de eksik yatırıldı” ifadelerini kullandı.