Özel okul sahiplerinin okulların 31 Ağustos’ta açılması yönündeki ısrarı, “Sağlığı değil, kasalarını önemsiyorlar” tartışmalarını da beraberinde getirdi. Eğitim Sen’den Özgür Bozdoğan, “Özel okul sahiplerinin kazancı öğrenci ve öğretmenlerin sağlığından değerli değil” dedi

Özel okullardan ‘dolu kasa’ ısrarı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal’ın, öğrenci ve öğretmenlerin sağlığından endişe edenlere yönelik kullandığı, “İşe gitmeden maaşlarını alıyorlar. Sanırım rahata da alıştılar” sözleri yeni bir tartışmaya kapı araladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okulların açılış tarihi ile ilgili henüz netleşmeyen 31 Ağustos kararına çok sayıda özel okul sahibi destek verirken “Velilerden ücret almak için okulların açılmasını istiyorlar” tartışmaları da alevlendi.

Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, okulların açılıp açılmayacağı yönündeki tartışmalara ilişkin, “Özel okul sahipleri açısından elde edecekleri kazanç belirleyici ve öncelikliyken bizim açımızdan öncelik öğrencilerimizin, eğitim emekçilerinin ve halkın sağlığıdır” değerlendirmesinde bulundu.

ÖNCELİK KAZANÇLARI

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal’ın öğretmenlere ilişkin sözlerine eğitim sendikaları başta olmak üzere eğitim camiasından büyük tepki geldi. Dal’ın sözlerini ve okulların açılıp açılmayacağı tartışmalarını BirGün’e değerlendiren Eğitim Sen’li Bozdoğan, okul sahiplerinin öğrenci ve öğretmen sağlığını değil, kazançlarını öncelediğini savundu.

SAĞLIK KAZANÇLARINDAN DAHA DEĞERLİ

Dal’ı özür dilemeye davet eden Bozdoğan, “Dal’ın açıklaması ile sendikamızın ve özel okul sahiplerinin okulların açılma konusuna yaklaşım biçimi ve temel alınan hareket noktalarındaki farklılıklar açığa çıktı” dedi. Önceliklerinin sermayenin gereksinimleri değil, çocuğun üstün yararı olduğunu söyleyen Bozdoğan, “Bizim açımızdan belirleyici olan toplumsal fayda ve kamusal hizmetin eşit ve ulaşılabilir olmasıdır” diye konuştu. Bozdoğan, öğretmenlere karşı kullanılan suçlayıcı dili reddettiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Hiç kimse, en ağır ve zor koşullarda görev yapan öğretmenleri çalışmadan para kazanmak istemekle suçlayamaz. Özel okul sahiplerinin kazancı öğrenci ve öğretmenlerin sağlığından değerli değildir. Sendikamızın uyarıları toplumsal ve tarihsel sorumluluğu gereğidir. Anlaşılan odur ki özel okul sahipleri ve siyasi iktidarın temsilcileri yaptığımız uyarılardan, eleştirilerden veya kamuoyu ile paylaştığımız önerilerden rahatsız olmaktadır. Ancak bilinmelidir ki salgınla ilgili koşullar bu şekilde devam ettiği sürece uyarılarımızı yapmaya devam edeceğiz.”