Özel okullar erken kayıt yaptıranlardan yemekhaneler için ek ücret talep ediyor. Veliler bu duruma tepkili.

Özel okullardan ek zam dayatması
Fotoğraf: DHA

Berkay SAĞOL

Özel okul zammına getirilen yüzde 36'lık tavan sınır, özel okullar tarafından çeşitli gerekçelerle delinmesinin ardından, şimdide erken kayıt yaptıran velilerden ek ücret talep ediyor. Özel okullar öğrenci velilerine yaptığı bilgilendirmede yönetmeliğe aykırı olarak yemek, servis ve eki kitap gibi bazı ek hizmetleri zorunlu tutuyor.

Bazı özel okullar geçen eğitim döneminin içinde erken kayıt yaptıran velilerle yaptıkları sözleşmelere sadık kalmıyor. Okul yönetimleri enflasyon bahanesiyle 10 bin TL’ye varan ek ücretler talep ediyor. Örneğin Özel Bilfen Okulu, erken kayıt döneminde velilerden yemek ücreti için toplamda 11 bin 500 TL ve KDV talep ederken, okul yönetimi tarafından velilere gönderilen yeni bir mesajda ise 8 bin 100 TL daha ek ödeme istedi. Oğuzkaan Koleji ise yönetim kurulu imzasıyla velilere gönderdiği mesajda, üç öğün olarak verilen anaokulu ve ilkokul yemek ücretlerine 3 bin TL, tek öğün olarak verilen ortaokul ve lise yemek ücretlerine ise 2 bin TL ek ücret talep etti.

Bunun yanı sıra İstanbul Marmara Eğitim Kurumları öğrencilerin yemek ücreti için 12 bin 500 TL ve KDV istiyor. TED Koleji de 15 bin TL ücret talep ediyor. Bahçeşehir Okulları’nda ise istenen ödeme şehirlere ve yaş gruplarına göre farklılık gösteriyor. 9 bin 200 TL’den başlayan yemek ücreti, 27 bin 750 TL’ye kadar yükseliyor.

Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan, “Yönetmeliğe göre özel okulların uygulayabilecekleri tavan zam belirleniyor. Bu rakam yüzde 36 ancak yemek, kıyafet gibi ek hizmetlerin ücretlerinde tavan sınır yok. Yönetmelikte ‘Bunlardan talep eden veliler yararlanır’ denmesine rağmen özel okulların tamamı bu hizmetleri zorunlu tutuyor. Özellikle zincir okullarda bunlar yaşanıyor. Neredeyse eğitim ücretinin yarısı kadar ek hizmet bedeli ödeniyor. Örneğin ben daha önce maaşımın yüzde 30’uyla çocuğumun eğitim masraflarını rahatlıkla karşılayabilirken, şu anda yüzde 50’siyle karşılayamıyorum. Tavan zam oranı önümüzdeki yıl yüzde 80 ila 100 olacak. Ek hizmetler daha da artacak” dedi.

‘İYİ NİYETİMİZ SUİSTİMAL EDİLİYOR’

Özel okulların ek hizmetleri zorunlu tuttuğunu ve bu ücreti ödemeyen öğrencileri kayıt etmediğini vurgulayan Özkan, şunları dile getirdi: “Bir veya iki okul değil neredeyse hepsi bunu yapıyor. Bu anayasal bir suç. Kayıt almadığı zaman çocukların en temel hakkı olan eğitim hakkının elinden alınması demek. Özel okulların bu keyfiliğine sürekli şikâyet olmasına rağmen herhangi bir sonuç yok. Biz fiili anlamda bir destek olduğunu düşünüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı gerekli şikayetleri, dilekçeleri dikkate almıyor. Geçen sene akaryakıta gelen zamlar sebebiyle servis fiyatlarına yıl içinde zam yapıldı. Hiçbir veli bunları ödemek zorunda değildi, sözleşme vardı çünkü ama herkes anlayışla karşıladı. Bu iyi niyetli yaklaşım bu sene daha büyük suiistimale yol açtı. İnsanlardan ocak ve şubat aylarında yemek ücretlerini aldılar ama şimdi daha okullar açılmadan ek zam talep ediyorlar. Erken kayıt yaptırmayan veliler de kayıt için gittiklerinde ek zam uygulanan fiyatlarla karşılaşacak.”