Özel sektör öğretmenlerinin yaşadığı sıkıntılar onları bir araya getirdi. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nı kuran eğitim emekçileri, “Öğretmen sendikasıyla güçlüdür” sloganıyla talepleri için mücadele ediyor.

Özel sektör öğretmenleri sendika çatısı altında mücadeleyi büyütüyor

Yaren ÇOLAK

Özel sektör öğretmenleri, tek bir çatı altında buluşarak sendikalaştı. Sendikal süreçlerini tamamlayan öğretmenler, patronlara karşı ortak mücadele vermeyi planlıyor. “Öğretmen sendikasıyla güçlüdür” şiarıyla yola çıkan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, tüm öğretmenlere bir arada yürüme çağrısında bulunuyor.

Sendikanın altı ay süren girişim sürecinin ardından yaklaşık iki aydır resmi olarak faaliyet gösterdiğini söyleyen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yürütme Kurulu Üyesi Ozan Fındık, “Şu anda neredeyse 500 civarında öğretmenle ilişkimiz var. Her gün onlarca öğretmen kurumlarıyla ilgili yaşadıkları sorunlara ilişkin bize yazıyorlar. Biz de bu konuda onlara dayanışma gösteriyor. Hukuki destek veriyoruz. Hatta üyemiz olan arkadaşlara direkt avukat desteği de veriyoruz. Türkiye’de 40 civarında ilde örgütlüyüz. Büyükşehirlerin hepsinde örgütlüyüz” dedi.

Fındık, daha önceleri diğer sendikalarda özel sektör öğretmenleri adı altında bir araya geldiklerini ancak bu amaçla kurulmuş başlı başına başka bir sendika olmadığını kaydetti. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın ilk ve tek olduğunun altını çizen Fındık, “Bizi sorunlarımız bir araya getirdi” dedi ve ekledi: “Bir öğretmen olarak yaşadığımız sorunlara ilişkin gidecek hiçbir yerimiz olmadığını anladım. Öğretmen haklarıyla ilgili çok fazla spekülasyon vardı. Temelde özel sektöre öğretmenleri için gidebilecek bir yer yoktu. Bunun üzerinden tartışmalar döndü sonra da bir sendikanın aciliyet olduğuna karar verdik.”

Sendikanın yalnızca birkaç ay önce kurulmuş olmasına rağmen pek çok kazanım elde ettiğinin altını çizen Fındık, "28 Ekim’in okullarda yarım gün olmasına rağmen tam gün yapmaya çalışan kurumlar hakkında şikayetlerde bulunduk, müdahalemiz sonrasında bu kurumlar yarım gün eğitim öğretim yaptılar” diye konuştu.

Fındık, özel sektör öğretmenlerinin başlıca taleplerini şöyle sıraladı:

• Taban maaş
• Meslek kanunu
• Öğretmene eşit hak
• Tatil hakkı