Kamu çalışanlarına yeniden uzaktan ve dönüşümlü çalışma olanağı tanınırken özel sektör çalışanları için önlem alınmadığına dikkat çeken DİSK Başkanı Çerkezoğlu, “Emekçiler arasında ayrım yapmayın” dedi.

Özel sektörde çalışanların canı yok mu?

EMEK SERVİSİ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kamuya ait işyerlerinde çalışanlara uzaktan veya dönüşümlü çalışma olanağı getirildiğine dikkat çekerek, özel sektör için herhangi bir tedbir alınmamasını eleştirdi. Çerkezoğlu siyasi iktidara, “Emekçiler arasında ayrımcılık yapmayın!” diye seslendi.

Koronavirüs salgınında vaka sayılarının yeniden tırmanışa geçmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından 25 Ağustos’ta yayımlanan genelge ile kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan ve dönüşümlü çalışma sistemi yeniden getirilmişti. Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanan genelgede idari izinli sayılanların tüm haklarının saklı olduğu belirtilmişti.

ÖZEL SEKTÖRDE KİM ÖLÜRSE ÖLSÜN!

Çerkezoğlu, kamu emekçileri için düzenleme yapılırken özel sektör emekçileri için herhangi bir önlem alınmamasına tepki gösterdi. Yazılı açıklama yapan Çerkezoğlu, şunları kaydetti:

“Mart ayında benzeri bir genelge ile kamuda çalışma yaşamını düzenleyen iktidar, özel sektör için ‘ne olursa olsun, kim ölürse ölsün, çarklar dönsün’ anlayışı doğrultusunda politikalar geliştirmiştir. Kamuda çalışanlar da özel sektörde çalışanlar da insandır. Bu ülkenin eşit ve emekçi yurttaşlarıdır. Özel sektörde de hak kaybı olmadan benzer bir uygulamaya geçilmeli, çalışanlar arasında ayrım yapılmamalıdır.”

DİSK Başkanı Çerkezoğlu, açıklamasında üç temel talep sıraladı:

► “İşten çıkarma yasağı bütün istisnaları kaldırılarak yeniden düzenlenmeli ve pandemi süresinde devam etmelidir.

► Bir milyonun üzerindeki işçiyi, aileleriyle birlikte açlığa mahkûm eden ücretsiz izin uygulamasına derhal son verilmelidir.

► Kamuda uygulanan hak kaybı olmaksızın idari izin uygulaması, ‘ücretli izin’ olarak özel sektörde de uygulanmalı, mümkün olan işyerlerinde uzaktan çalışmaya geçilmeli, çalışanlar arasında ayrımcılık son bulmalıdır.”

***

Karar tüm işçi ve emekçileri kapsamalı

Sol Parti de 3 milyon kamu emekçisi için alınan uzaktan, dönüşümlü çalışma kararının tüm işçi ve emekçileri kapsaması gerektiğini açıkladı. Sol Parti’den yapılan yazılı açıklamada, “Kamuda yapılan bu düzenleme salgının boyutlarının nereye kadar ulaştığını ortaya koyuyor. Kamu emekçileri için geçerli olan risk; fabrikada, atölyede, şantiyede, marketlerde, AVM’lerde çalışan tüm emekçiler için geçerli değil mi? Kronik hastalığı bulunan, aylardır çalışmayan, ücret alamayan işçiler neden kamuda olduğu gibi idari ve ücretli izinli sayılmıyor? Bu düzenleme 15 milyondan fazla işçi ve tüm emekçiler için yapılmalıdır” dendi.