İktidarın kamunun işlerini özel sektöre gördürme tercihi sonucu sadece 2019’un yedi ayı sonunda ödenen hizmet alım tutarı 15.2 milyar TL’ye ulaştı. Son on yılda kira, müteahhitlik, temizlik, özel güvenlik, haberleşme, taşıma gibi hizmetler için bütçeden ödenen tutar yüzde 600 arttı.

Özel sektörden hizmet alımı 10 yılda yüzde 600 arttı

NURCAN GÖKDEMİR

AKP iktidarı, devletin işlerini hizmet alımı yoluyla yaptırdığı özel şirketlere yedi ayda 15.2 milyar TL ödedi. Maliye Bakanlığı’nın bütçe harcama rakamlarına göre, hizmet alımı karşılığı yapılan ödemeler 2019 boyunca hiçbir ay 1.6 milyarın altına düşmedi. Ocak ayındaki 1.6 milyar TL’lik ödeme, Şubat’ta 2.2 milyar, Mart’ta 2.1 milyar, Nisan’da 2.2 milyar, Mayıs’ta 1 milyar, Haziran’da 1.3 milyar, Temmuz’da 1.2 milyar TL oldu. Bu rakamlarla yıllık 25.4 milyar TL ayrılan hizmet alımı için Temmuz sonuna kadar bütçeden 15.2 milyar TL aktarıldı.

YÜZDE 600 ARTIŞ

Bütçeden hizmet alımına yapılan harcama tüm AKP iktidarları döneminde sürekli artış eğiliminde oldu. Son on yıldaki hizmet alımı harcaması yüzde 600’e yaklaştı. 2008 yılında 3.3 milyarlık hizmet alan devletin, 2018 yılı sonunda hizmet alımı harcaması yedi katı artışla 22.7 milyar oldu. Devletin özel sektörden hizmet alımı yaptığı işlerden bazıları şöyle: “Etüt-proje bilirkişi ekspertiz, araştırma ve geliştirme, bilgisayar hizmeti, müteahhitler hizmetleri, harita yapım ve alım, enformasyon ve raporlama, danışma yönetim ve işletim, temizlik hizmeti, özel güvenlik hizmeti, iş sağlığı ve güvenliği, çağrı hizmeti, haberleşme, taşıma ve kiralar.”

“DİĞER” İÇİNDE “DİĞER”İ

2019 boyunca bu hizmetlerden en fazla ödeme 8 milyar lira ile müşavir firma ve kişilere olurken bunun 7.7 milyarının aktarıldığı hizmet için bir açıklama yapılmadı, bu hizmet alımı sadece “Diğer” olarak tanımlandı. Bu kalemi, yolcu ve yük taşıma hizmet alımı için yapılan 2.7 milyarlık harcama izledi. Hemen her başlığın altında yer alan ve yüksek tutarların aktarıldığı “Diğer” bölümleri de harcamaları sınıflandırmaya yetmedi. Bunların dışında “Diğer hizmet alımları” ismiyle yeni bir ana başlık daha açıldı. Bu başlık altında aktarılan en büyük tutar da yine “Diğer” oldu.