TCDD’nin, Taşımacılık A.Ş. bünyesindeki memurları işçi statüsüne geçirmek için taslak sözleşme hazırladığı öne sürüldü. Sözleşmenin özelleştirmenin altyapısını hazırlandığına dikkat çeken BTS’den İsmail Özdemir, “Sessiz kalmayacağız” dedi

Özelleştirmenin  rayları döşeniyor

Mustafa BİLDİRCİN

1 Mayıs 2013 tarihinde çıkarılan, “6461 Sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleşmesi” kanunun yasalaşmasından kısa bir süre sonra TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş. olarak ikiye bölünen TCDD’deki özelleştirme çalışmalarının hız kazandığı iddia edildi.


TCDD Taşımacılık A.Ş. bünyesinde çalışan memurların işçi statüsüne geçirilmesine yönelik sözleşme hazırlandığı öne sürüldü. Henüz taslak halinde olan sözleşmenin, özelleştirme sürecinde olan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) personeline dağıtılan ve “kölelik dayatması” olarak nitelendirilen sözleşme ile benzerliği dikkat çekti.

YASA BÖLÜNME GETİRDİ

1 Mayıs 2013 tarihinde, “demiryollarının yeniden yapılandırılması” amacıyla 6461 sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleşmesi Yasası çıkarıldı. Yasanın ardından kurum, TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş. adıyla ikiye bölündü. Bölünmenin ardından personel sayısı azalan kurumda esnek ve kuralsız çalışma modeli hayata geçirildi. Bölünme ile ayrıca, daha önce kurum bünyesinde verilen birçok hizmet de dışarıdan alınmaya başlandı.
Bir süredir özelleştirme tartışmalarının yaşandığı TCDD’de, memurların işçi statüsüne geçirilmesine yönelik taslak bir sözleşmenin dolaşıma girdiği savunuldu. BirGün’ün ulaştığı sözleşme, MKEK personeline dağıtılan ve “kölelik dayatması” olarak nitelenen sözleşmeyle büyük benzerlik taşıyor. Henüz taslak halinde olan sözleşme, TCDD Taşımacılık A.Ş. bünyesindeki memurların işçi statüsüne geçmesini içeriyor.

BirGün’e konuşan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri İsmail Özdemir, taslak sözleşmenin MKEK’de personele dayatılan sözleşme ile benzerliğine vurgu yaptı. MKEK sözleşmesinde emekliliğe teşvik olmadığını, TCDD sözleşmesinde ise emekliliğe teşvik bulunduğunu ifade eden Özdemir, “Tamamen özelleştirmenin altyapısı hazırlanıyor” diye konuştu. TCDD’de holdingleşmiş bir yapı kurmak istenildiğini belirten İsmail Özdemir, “Şirketlerden oluşan bu yapıyı Sayıştay denetiminin dışına çıkararak, kuralsız denetimsiz bir yapı yaratılması amaçlanıyor” dedi.

SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Demiryollarının gelişmesi ve büyümesi ile demiryolu çalışanlarının iş güvenceli, insanca yaşam koşullarında çalıştığı bir ortamın yaratılması için mücadele etmeye devam edeceklerini kaydeden Özdemir, “Demiryollarına ve demiryolu emekçilerine yönelik saldırıya sessiz kalmayacağız” ifadesini kullandı.

ozellestirmenin-raylari-doseniyor-917007-1.