Özgür basın hamlesine Meclis'ten destek
Terörle Mücadele Yasa'sının ilk uygulaması Özgür Gündem'in 15 gün kapatılması olurken, Sezer'in TMY iadesine vekillerden destek geldi
GÜLER YILMAZ ANKARA
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yeni Terörle Mücadele Yasası'nın 5. ve 6. maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvururken, milletvekilleri de bu kararın yerinde olduğunu ve bir yanlıştan dönüldüğünü söyledi.
AKP, CHP ve Anavatan Partisi'nin hukukçu milletvekilleri "Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görüşlerine katılmamak mümkün değildir. Destekliyoruz" dedi.
AKP Ankara Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Ersönmez Yarbay, Cumhurbaşkam'nm yaptığı iptal başvurusunu, "Çok yerinde bir karar" olarak değerlendirirken başından beri TMY'nin tamamına karşı olduğunu dile getirdiğini söyledi.
AKP'DEN DE DESTEK GELDİ
Yarbay, "Çünkü TMY'de 15 senede 15 değişiklik yapılmıştır. Ama terör her zaman birinci öncelik olarak devam ediyor. Ceza yasalarıyla bu iş çözülmez. 5 ve 6. maddelerde cezaların şahsiliği prensibi bozulmuştur. Hiç suçu olmayan gazete, televizyon sahibine suç getirilmektedir, teröre destek verir nitelikteki yazılardan dolayı medya sahipleri ve yöneticilerine para cezaları getirilmiştir. Yine bir haberden dolayı yayının durdurulması vardır ki bu 48 saat gibi uzun bir süreyi kapsamaktadır, ağır bir cezadır. Cumhurbaşkanını kısmi bir iptal başvurusunda bulunmuştur bunu da destekliyorum" dedi.
CHP:BAŞINDAN BERİ KARŞIYDIK
TBMM Adalet Komisyonu'nda üye olan CHP'nin hukukçu milletvekilleri de iptal başvurusunu 'olumlu' bulduklarını belirterek desteklediklerini söyledi.
CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacı-oğlu, TMY'nin tamamına karşı olduğunu ifade ederek, "Cumhurbaşkanının endişelerine tamamen katılıyorum. TMY'de ceza yasasının birçok temel ilkesi ihlal edildi. Bunlardan biri de suç ve cezanın kişiselliği ilke-siydi. Bu da ihlal edildi. Cumhurbaşkanının da itiraz ettiği noktalardan birisi bu. Ceza yasasında kanunsuz ceza yoktur, temel ilke budur. Savunma hakkı kısıtlanmış, yaşama hakkı kısıtlanmış, seyahat özgürlüğü, basın özgürlüğü kısıdanmış. Dolayısıyla TMY'nin tamamına karşıyım."
CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan da "Sayın cumhurbaşkanının değerlendirmeleri yerindedir, buna katılmamak mümkün değildir" dedi.
ANAVATAN YORUMU
Anavatan Partisi Malatya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş'tan da Cumhurbaşkanının kararına destek geldi. Sarıbaş, "Bir hukuk devleti isek, çıkan kanunların da Anayasaya uygun olmasında, Anayasa denetiminden geçmesinde fayda var" dedi.
DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dilekçesinde Anayasa'ya göre basının düşünce açıklama ve yayma özgürlüğünün resmi makamların müdahalesi olmaksızın yapılması gerektiğini belirtmişti. Teröre destek verir nitelikteki yazılardan dolayı medya organı sahiplerine ve yöneticilere getirilen ağır cezaların tedirginlik yaratıp haber ve düşüncenin özgürce yayımlanmasını engelleyeceğini kaydetmişti. TMY'deki bu maddenin "ceza sorumluluğu kişiseldir" diyen Anaya-sa'nın 38. maddesine aykırı olduğunu vurgulamış, bu kapsamda dağıtımın önlenmesi, yayım yasağı, toplatma, geçici kapatma gibi yaptırımlara itiraz etmişti.