İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ‘Yeniliğe Davet’ sloganıyla düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin açılışında konuştu. Soyer “Bu enkazın altından kalkarak bilim ve aklın rehberliğinde, vicdanla ve cesaretle yine o muhteşem ülkeyi kuracağız” dedi.

Özgür bir ülke kuracağız
Tunç Soyer kongrenin açılış konuşmasında eşit, özgür, halkçı bir cumhuriyet vurgusu yaptı. (Fotoğraf: BirGün)

Aycan KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ dün Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde başladı. Melisa Sözen ve Mert Fırat’ın sunumu ve Karsu’nun konseriyle kapılarını açan kongrenin açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı. Soyer, konuşmasına “100 yıl öncesinden İzmir’e miras kalan İktisat Kongresi’ni, tam 100 yıl sonra, şehrimizin kadim kültürüne yaraşır şekilde yeniden düzenlemenin büyük heyecanını ve gururunu yaşıyorum” sözleriyle başladı.


Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının işçiler, çiftçiler, sanayici ve tüccarların seçilmiş delegeleri bir araya gelerek kuruluş aşamasındaki Cumhuriyet’i sivil bir ruhla inşa ettiğini belirten Soyer, “Bizler, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ni düzenlerken cesaretimizi şehrimizin sahip olduğu işte bu görkemli geçmişten aldık” dedi.

VİCDANLARA ÇAĞRI

Yaşanan deprem felaketine değinen Soyer, “Acımız ve yasımız çok büyük. Çok iyi biliyoruz ki artık hiçbir şey o günün öncesindeki gibi olmayacak. Acılarımız asla dinmeyecek. Bizim bundan sonra asli yaşama nedenimiz, gençlerimiz, çocuklarımız, torunlarımız ve onlara güvenli bir gelecek bırakmak. Depremden hemen sonra yürekli bir maden işçisinin söylediği gibi… Bizim artık canımız yok. Bizim canımız, Türkiye. Bugün burada, Türkiye’mize yeniden can vermek için bir araya geldik. Planlanandan bir ay sonra gerçekleşebilen kongremiz, işte bu nedenle vicdana yapılan bir çağrıdır” ifadelerini kullandı.

Ülkenin yüz yıl öncesine benzer koşullardan geçtiğini vurgulayan Soyer, “Bir enkazın, bir yıkımın ortasındayız. Bu yıkımın içinde sivil bir girişimle, sivil bir kongre düzenliyoruz. Buna aynı zamanda ortak aklın ve vicdanın inşası diyebiliriz. Geleceği inşa ediyoruz diye yola çıkmıştık. Bunun için önce ortak aklı ve vicdanı, yani demokrasiyi inşa ettik" diye konuştu.

ORTAK YAŞAM, ORTAK AKIL

Sözlerine devam eden Soyer, şunları söyledi: “Eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica’nın tarif ettiği gibi… Alıyoruz, alıyoruz, alıyoruz… Koyacak yer bulamıyoruz. Ama büyük bir hata yapıyoruz. Bunları, kazandığımız parayla aldığımızı zannediyoruz. Oysa o parayı kazanmak için harcadığımız zamanla alışveriş yapıyoruz. Yani kısacası zamanla beraber yaşamlarımızı tüketiyoruz. Zamanın parayla satın alınamayacağını unutuyor ve kendi hayatımızı ıskalıyoruz. Bu sözlerimin arı kovanına çomak sokmak olduğunu çok iyi biliyorum. Fakat insanlığın ve doğanın içinden geçtiği bu acı durum karşısında elimiz kolumuz bağlı bekleyemeyiz. İşte bu yüzden, bu kongre, tüm sokakları yeniliğe açılan bir davettir. Bu yenilik; ortak akılla şekillenen ortak bir yaşamı, yani adaleti, dayanışmayı ve refahı çoğaltacak.”

Kongrenin ilk gün programı kapsamında Soyer’in ardından CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, “Üretimden Bölüşüme Hak Temelli Kalkınma” başlığıyla bir sunum gerçekleştirdi. Böke’nin ardından araştırmacı yazar Bekir Ağırdır, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin anlamına dair konuşma yaptı. TÜRKONFED Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk, “Bölgeler Arası Gelişmişlik Farklılıkları ve Kobiler” sunumunu gerçekleştirdi. Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Işın Çelebi ise depremin ardından yeni iktisat politikalarına dair konuşma yaptı.

***

Dünyaca ünlü isimler sunum yapacak

15-21 Mart tarihleri arasında bir hafta sürecek olan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde Prof. Dr. Andrew McAfee, Sir Bob Geldof, Prof. Dr. Francis Fukuyama, mimar Hiroyuki Unemori, Prof. Dr. Ian Goldin, Prof. Dr. Vandana Shiva gibi dünyaca ünlü 80’e yakın bilim insanı, tarihçi, siyasetçi, sosyolog ve aktivist sunum yapacak.