Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenlerinden Şanar Yurdatapan ve İbrahim Aydın Bodur’un yargılandıkları ayrı davalarda 1 yıl 3 ay ve 6 bin TL cezasına çarptırıldı

Özgür Gündem nöbetçisi Yurdatapan ve Bodur'a hapis ve para cezası

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni kampanyasına katılan insan hakları savunucusu sanatçı Şanar Yurdatapan ve yayıncı İbrahim Aydın Bodur’un yargılandıkları ayrı davalarda ceza çıktı.

Her iki yayın yönetmenini ayrı ayrı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6/2. maddesinden hapisten 6 bin TL para cezasına; TMK 7'den 1 yıl 3 ay hapse mahkum etti.

Dihaber’in haberine göre Yurdatapan’ın yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma da Yurdatapan ve avukatlarının yanı sıra Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, oyuncu Melike Demirağ da duruşmayı izledi.

Yurdatapan: Vicdanlarınıza ne söyleyeceksiniz?

Yurdatapan, duruşmada on buçuk yıla kadar hapsinin istendiği mütalaaya karşı beyanda bulundu. “Neyi savunacağımı gerçekten bilemiyorum” diyen Yurdatapan, iddianamede ve mütalaada suç sayılabilecek hiçbir ithamın olmadığını vurguladı.

Görüş bildirme hakkının ifade özgürlüğünün doğal bir parçası olduğuna dikkat çeken Yurdatapan, “İddianamenin ve onun kopyası olan esas hakkındaki görüşün hesaba katmadığı bir şey var: Öldürülen bu insanlar yumurtadan çıkmadı. Onlar da hepimiz gibi anne babalarının, aile ve yakınların yavruları, canları ciğerleri. Onların cenazelerine katılanları, orada söylediklerini, bunları haber yapanları bile yargılamak olacak iş mi” diye sordu.

1981’de Kenan Evren’in kendisini vatan haini ilan ederek, yurttaşlıktan attığını anımsatan Yurdatapan, “Gördüğünüz gibi, ben buradayım. O nerde?” diyen Yurdatapan şöyle devam etti:

“Böyle bir iddianamenin hiç hazırlanmaması, hazırlanıp verilmişse mahkemece kabul edilmemesi, hadi bunların hepsi bir kere oldu diyelim, mahkemenin ilk celsede aklanma ile sonuçlanması gerekirdi.

“Sevgili Aziz Nesin’in 1995 yılında sadece 'Kürt' kelimesini kullandığı için DGM'de yargılanırken söylediklerini tekrar ederek bitireyim: Korku yaşımı aştım. İşte yapılan zulüm ortada, ona karşı çıkanlar ve ben buradayız. Gerçekleri söyleyenleri cezalandırırsanız çok değil birkaç yıl sonra geriye dönüp baktığınızda vicdanlarınıza ne diyeceksiniz?”

Yurdatapan son olarak “Ortada bir suç yoktur. Beraatımı istiyorum” dedi.

Avukat Özcan Kılıç ise savunmasında yargılamada problem olduğunu vurgulayarak, Yurdatapan’ın hangi sıfat ile yargılandığının bilinmediğini, dosyanın tekrardan savcılığa iade edilmesini istediğini söyledi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Yurdatapan’a “Terör örgütünün açıklamalarını yayınlamaktan” 10 ay hapis cezası vererek 6 bin para cezasına çevirdi. “Örgüt propagandası yapmak” suçundan da 1 yıl 3 aylık ceza ise erteledi.

Aydın Bodur’a da aynı ceza

Özgür Gündem ile dayanışmak için Nöbetçi Genel yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan yayıncı İbrahim Aydın Bodur’un da yargılandığı davada da aynı karar çıktı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada savcı Bodur hakkında “Örgüt propagandası yapmak” ve “Örgüt yöneticilerinin açıklamalarını yayınlamaktan” ceza istedi. Bodur ise yaptığı savunmada suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Savunma ardından mahkeme heyeti verdiği kararında Bodur’a “Örgüt yöneticilerinin açıklamalarını yayınlamaktan” verdiği 10 aylık cezayı 6 bin TL’ye çevirirken, “Örgüt propagandası yapmak” suçlamasından da1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Ne olmuştu?

* Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016'da başladı. 7 Ağustos 2016'da sona erdi.

* Kampanyaya 56 kişi katıldı.

* Katılanlardan 50’sine soruşturma açıldı, soruşturma açılanlardan 36’sının dosyayı davaya dönüştü.

* 36 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya tüm davalarda sanık.

* 36 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklanmış, 10 gün sonra serbest bırakılmışlardı.

* Önderoğlu, Korur-Fincancı ve Nesin’in davaları birleştirildi.

* Ragıp Duran ile Ayşe Düzkan’ın davaları birleştirildi.

* Hakkında soruşturma açılan 50 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nde 11’i hakkında takipsizlik kararı verildi.

* Deniz Türkali hakkındaki dava ise düştü.

50 soruşturma

Hakkında soruşturma açılan 50 kişi şunlar:

Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Ayşe Düzkan, Erol Önderoğlu, Celalettin Can, Mustafa Sönmez, Melda Onur, Fehim Işık, Celal Başlangıç, Eşber Yağmurdereli, Ragıp Duran, Nurcan Baysal, Ömer Ağın, Ahmet Abakay, İhsan Çaralan, Işın Eliçin, Murat Çelikkan, Uğur Karataş, Öncü Akgül, Ayşe Batumlu, Sebahat Tuncel, Saruhan Oluç, Nadire Mater, Beyza Üstün, Mehmet Güç, Tuğrul Eryılmaz, Faruk Balıkçı, Şeyhmus Diken, Necmiye Alpay, Jülide Kural, Yıldırım Türker, Ahmet Nesin, Kemal Can, Şebnem Korur Fincancı, Hasip Kaplan, Nevin Erdemir, Tuğrul Eryılmaz, Hakkı Boltan, Cengiz Baysoy, Kumru Başer, Veysi Altay, Hasan Hayri Şanlı, Hasan Cemal, Deniz Türkali, Dicle Anter, Çilem Küçükkeleş, Said Sefaoğlu, Aydın Engin, İhsan Eliaçık ve İmam Canpolat.

36 dava

Davaya dönüşenler ise şu 36 kişi:

Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Murat Çelikkan, Beyza Üstün, Celal Başlangıç, İhsan Çaralan, Ayşe Batumlu, Celalettin Can, Derya Okatan, Nadire Mater, Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin, Dicle Anter, Cengiz Baysoy, Öncü Akgül, Tuğrul Eryılmaz, Çilem Küçükkeleşi Fehim Işık, Yıldırım Türker, Necmiye Alpay, Ayşe Düzkan, Ragıp Duran, Jülide Kural, Kumru Başer, Hasan Cemal, Murat Uyurkulak, Said Sefa, Faruk Balıkçı, Şanar Yurdatapan, Can Dündar, İbrahim Aydın Bodur, Veysi Altay, Deniz Türkali, Nevin Erdemir ve Hakkı Boltan.

11 takipsizlik

Hakkında takipsizlik kararı verilen 11 kişi ise şunlar:

Eşber Yağmurdereli, Ahmet Abakay, Saruhan Oluç, Işın Eliçin, Mustafa Sönmez, Melda Onur, İhsan Eliaçık, Hasip Kaplan, Sabahat Tuncel, Kemal Can ve Mehmet Güç. (EA)