CHP’li Özgür Özel, Erdoğan’ın Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığı’na Türker Gürsoy’u atamasına tepki göstererek, “Para yatıranın kamudan çıkarıldığı, hapse atıldığı Bank Asya iştiraki Asya Emeklilik’in genel müdürlüğünü yapan Türker Gürsoy’un atanmasının hiçbir izahı yoktur” dedi

Özgür Özel’den eski Bank Asya'cı ismin atanmasına tepki: Hiçbir izahı yok

CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ve dün Resmi Gazete’de yayımlanan Türker Gürsoy atamasına tepki gösterdi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanlığı’na atanan Türker Gürsoy’un Fethullahçı yapılanmaya ait Bank Asya’nın iştiraki olan Asya Emeklilik Genel Müdürü olarak görev yaptığını hatırlatan Özel, Erdoğan’a “Yazıklar olsun” dedi.

Özel, iktidarın ‘FETÖ ile mücadele’ konusundaki çelişkili tutumuna gönderme yaparak şu ifadeleri kullandı:

“Para yatıranın kamudan çıkarıldığı, hapse atıldığı Bank Asya iştiraki Asya Emeklilik’in 2013-2014 yılları arasında genel müdürlüğünü yapan Türker Gürsoy’un Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı’na atanmasının hiçbir izahı yoktur.”

SEDDK, sigortacılık ve özel emeklilik sektörlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesine dair görevleri yürütüyor.

Erdoğan tarafından kurumun başkanlığına atanan Türker Gürsoy, Asya Emekliliği yönetirken, BEStival kampanyası düzenlemiş, faiz hassasiyeti olan bireyleri, bireysel emekliliğin tüm avantajlarıyla tanıştırdıklarını belirtmişti.

BANK ASYA’NIN ‘TARİHİ’ AÇILIŞI

Bank Asya, 24 Ekim 1996 tarihinde Fethullah Gülen, Tansu Çiller, Abdullah Gül ve o dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Erdoğan’ın katılımıyla açılmıştı.

Banka Altunizade'deki Merkez Şubesi ile faaliyetlerine başlamış ve 20 Aralık 2005 tarihinde "Asya Finans Kurumu Anonim Şirketi" olan şirket unvanını, "Asya Katılım Bankası Anonim Şirketi" olarak değiştirmişti.

2013’un sonunda AKP ile Fethullahçı yapının işbirliği ‘resmi olarak’ sona erdikten sonra, 3 Şubat 2015 tarihinde TMSF, şirket yönetiminin yüz de 63'üne el koydu.

29 Mayıs 2015 tarihinde ise bankanın tamamı TMSF'ye devredildi.

Bank Asya’nın faaliyet izni, Temmuz 2016’da BDDK Kararı gereğince kaldırıldı.