Özgür Üniversite kurusucu Fikret Başkaya için kampanya

Özgür Üniversite'nin kurucusu Fikret Başkaya'nın, Kasım 2016'da yazdığı "Asıl Terör Devlet Terörüdür" yazısı nedeniyle " terör örgütü propagandası" yapmak suçlamasıyla yargılandığı dava 22 Kasım 2019'da Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Uluslararası İfade Özgürlüğü İletişimi (IFEX), Özgür Üniversite'nin kurucusu ve başkanı,akademisyen ve yazar Fikret Başkaya'ya ve diğer tüm yurttaşlara karşı açılan haksız davalardan vazgeçilmesi konusunda kampanya başlattı.

IFEX tarafından yapılan kampanyada, "Başkaya; küreselleşme, sömürgecilik ve Türkiye ekonomisi üzerine yorumlarıyla tanınan ve çalışmalarından dolayı, biri 1994'te 20 ay ve diğeri de 2002'de 12 ay olmak üzere iki defa hapse mahkum olmuş bir insandır" ifadeleri kullanıldı.

Kampanya metninin tamamı şöyle:

2003'de Türkiye Yayıncılar Birliğinin "düşünce ve ifade özgürlüğü ödülüne" layık görülmüştür. Bildiğiniz üzere, 2016'daki darbe girişiminden beri; Parlamento, yargı, medya, üniversiteler ve birçok sendika ve meslek odaları dahil olmak üzere Türkiye'deki birçok kurumun bağımsızlığı tehlike altında İstenmeyen kararlar veren mahkemeler ya derhal dağıtıldı ya da yargıçları başkalarıyla değiştirildi. Şu an, 130'dan fazla gazeteci ve yazarın içeride olduğu düşünülüyor ve Başkaya gibi yüzlercesi daha 'terör propagandası yapma' iddiasıyla yargılanıyor. Başkaya'nın bir sonraki duruşması 22 Kasım 2019'da Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Ve bunun son duruşma olma ihtimali var. Bu kısa süre içerisinde gösterilecek uluslararası destek mahkemenin kararını değiştirmede etkili olabilir. İmza için, lütfen örgütlerinizin imzalarını, actions@ifex.org adresine, 13 Kasım Çarşamba Doğu Zaman Dilimine göre saat 17:00 'ye, Orta Avrupa Zaman Dilimine göre ise 23:00'e kadar ulaştırınız.

PEN International’un cezaevindeki Yazarlar Komitesi Başkanı Salil Tripathi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ‘‘Bir kez daha Türk makamları muhalif görüşleri cezalandırmak için kapsamlı terörle mücadele yasalarına başvuruyorlar. Fikret Başkaya’nın makalesi hiçbir şekilde terör propagandası olarak görülemez. Göstermelik dava sonuna yaklaşırken, Türk makamlarını Başkaya’ya yönelik bütün suçlamaları düşürmeye çağırıyoruz. Hiç kimse barışçıl bir şekilde görüşlerini dile getirdiği için cezaevine gönderilmemelidir’’ dedi.

Salil Tripathi açıklamasında ayrıca şunları da belirtti:

‘‘Türk makamlarının Fikret Başkaya’ya yönelik, özellikle kendisine karşı kullanılan sorunlu terörle mücadele ve hakaret yasalarına dayanan tacizleri on yıllardır devam etmektedir. Makamları Başkaya’nın ifade özgürlüğü hakkına saygı duymaya çağırıyoruz. Ayrıca makamları hakareti suç olmaktan çıkarmaya ve Türkiye’nin terörle mücadele yasalarını uluslararası standartlara uygun hale getirmeye davet ediyoruz.’’