Gerici dayatmalara karşı özgürlük istemiyle meydanlara çıkan İranlı kadınların eylemlerine lise ve ortaokul öğrencileri de destek verdi. İsyanı durduramayan Tahran ise kara propaganda peşinde.

Özgürlük talebi bentleri yıkıyor
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

İran’da ahlak polisleri tarafından saçının bir kısmı açıkta kaldığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan üç gün sonra 16 Eylül’de hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ölümü ardından başlayan gösteriler 19’ncu gününü geride bıraktı. İran’ın pek çok kentinde devam eden gösterilere üniversite ile lise öğrencileri ve öğretim üyeleri de katıldı. Kürt kentleri Sine, Saqiz, Meriwan, Urmiye, Bokan ve Kirmanşan’ta öğrenciler, “Kadın, Yaşam, Özgürlük” sloganları atarak başlarındaki örtüleri attı.

Sine'deki Kürdistan Tıp Bilimleri Üniversitesi'nde üniformalı genç kadınlar dersleri boykot etti ve gösteri düzenledi. Rudaw'ın haberine göre Hengaw İnsan Hakları Örgütü, Sine ve Saqiz’daki öğretmenlerin yüzde 80'inden fazlasının greve gittiğini ve dersleri boykot ettiğini duyurdu.

DESTEK ÇIĞ GİBİ

Tahran’da gösterilerin merkezi haline gelen ve güvenlik güçleri tarafından ablukaya alındıktan sonra çok sayıda gözaltıların yaşandığı Şerif Üniversitesi’nde görevli 65 öğretim üyesi yazılı bir açıklama yaptı. Akademisyenler hükümetten öğrencilere karşı uygulanan şiddette son vermeleri ve gözaltındakilerin serbest bırakılmasını talep etti. İran dini lideri Ali Hameney gösterilerin ABD ve İsrail tarafından planlandığını ileri sürerken Tahran yönetimi, İngiltere’nin protestolarla ilgili açıklamalarına tepki göstererek, İngiliz Büyükelçi Simon Shercliff’i Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın "Sahte ve kışkırtıcı yorumlara başvurarak İran’ın içişlerine müdahaleleri" nedeniyle Shercliff’in bakanlığa çağrılarak, İran’ın protestosunun kendisine iletildiği belirtildi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, önceki gün Tahran yönetimine Amini’nin ölümüyle ilgili tam ve şeffaf soruşturma çağrısında bulunmuştu.

PARİS’TEN YAPTIRIMLAR

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ise Avrupa Birliği’nin protestoların sert bir şekilde bastırılmasında rolü olan yöneticilerin üye ülkelerdeki mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı getirilmesi gibi yaptırımlara başvuracağını açıkladı. AB, son olarak kişisel bazda İranlı 90 yöneticiye 2013’te yaptırım kararı almıştı. Bu kişilere yönelik yaptırımlar her yıl nisan ayında uzatılıyor. Almanya ve Fransa ile birlikte Danimarka, İspanya, İtalya ve Çekya’nın, İran’a yeni yaptırımlar uygulanması için sunduğu öneriler, AB dışişleri bakanlarının 17 Ekim’de yapacağı toplantıda masaya yatırılacak.